Bronhiektazija - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Bronhiektazija

simptomi koje ste odabrali

Umor

Kašalj

Povišena tjelesna temperatura

Krv u iskašljaju

Malaksalost

Opis bolesti

Bronhiektazije su rijetko urođene, a znatno su češće posljedica bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija plućnog tkiva. Mogu nastati zbog mehaničkog zatvaranja šupljine bronha stranim tijelom ili tumorom. Komplikacije bronhijektazija su brojne u slučajevima ako se pravovremeno ne liječi. Jedna od mogućih posljedica je ponavljajuća upala pluća , apsces pluća, empijem, pneumotoraks, kronična respiratorna insuficijencija i kronično plućno srce.

Prevencija

Osobe sa kroničnim respiratornim bolestima spadaju u rizičnu skupinu kao i bolesnici koji su preboljele upalu pluća. Jedna od mjera prevencije je prestanak pušenja , izbjegavanje boravka u prostorima koji sadrže tvari koje nadražuju dišni sustav , boravak u krajevima s ugodnom klimom uz obavezno cijepljenje protiv gripe .

Pridržavanje liječničkih uputa i redovite kontrole dio su preventivnih aktivnosti koji ma se može umanjiti pojavnost bronhiektazije.

Simptomi

Simptomi bolesti obično postaju izraženi nakon što bolesnik preboli neku infekciju dišnog sustava (npr. težu upalu pluća) nakon koje su kašalj s obilnim iskašljajem i dalje prisutni, a pogoršavaju se tijekom sljedećih godina. Česta je pojava hemoptize (krvavog iskašlja), koji je nekada prvi simptom bolesti. Povremeno je temperatura povišena, a često se javlja pleuralni bol. Nije rijetko da se kod bolesnika s bronhiektazijama češće javljaju upale pluća (pneumonija). Umor, malaksalost i gubitak težine su simptomi bolesti koji se često javljaju. Prisutno je otežano disanje a pri auskultaciji bolesnika se čuje zvuk zviždanja u plućima .

Liječenje

Cilj liječenja i terapije je ukloniti tegobe, spriječiti pogoršanje bolesti i nastanka komplikacija.U liječenju bronhiektazija postoje dva osnovna pristupa: konzervativni i kirurški. Antibiotska terapija kao jedna od sastavnica konzervativnog liječenja provodi se zbog liječenja infekcije, na osnovi bakteriološkog pregleda iskašljaja bolesnika (analiza bakteriograma). Olakšati simptome jedan je od ciljeva liječenja tu se prije svega misli na održavanje prohodnosti dišnih putova posebnom tehnikom drenaže, dovoljnom unosom tekućine, primjenom tehnika perkusije i vibracije grudnog koša i poboljšavanjem tehnike iskašljavanja. U pojedinim slučajevima kirurški zahvat je neizbježan ako se bolest manifestira ponavljanim krvarenjima i iskašljavanjem krvi.