Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Bronhitis

simptomi koje ste odabrali

Umor

Osjećaj zimice

Kašalj

Povišena tjelesna temperatura

Malaksalost

Suhi kašalj

Produktivan kašalj

Iscrpljenost

Zviždanje u prsištu

Opis

Bronhitis je bolest gornjih dišnih puteva, odnosno upala dišnih puteva ili bronha. Bronhi su cijevi koje vode od ždrijela do vrlo malih dišnih puteva i alveola u plućima. Upala bronha počinje oštećenjem sluznice s oteklinom stijenke te pojačanom proizvodnjom sluzi. Oštećenje sluznice bronha u nekim je infekcijama jače izraženo kao primjerice u influenci (gripi), a u drugima je tek neznatno (rinovirusi, koronavirusi). Postoji akutni i kronični bronhitis. Upala može biti uzrokovana virusima, bakterijama, parazitima, pušenjem te udisanjem onečišćenih čestica u zraku (kemijski ili inhalacijski iritanti).

Simptomi

Najčešći simptom je produktivan kašalj te iskašljavanje žuto-zelene sluzi. Stvaranje sluzi je normalna pojava: bronhi svakodnevno proizvode nekoliko žlica sluzi, ali se ona ne nakuplja nego je progutamo sa slinom. U slučaju upale kao kod bronhitisa, stvara se velika količina sluzi koja se iskašljava. Ako kašalj traje dulje od tri mjeseca, radi se o kroničnom bronhitisu. No, ne mora kod bronhitisa uvijek postojati i iskašljaj: kašalj može biti suh i dugotrajan. Često se navode i popratni simptomi kao što je osjećaj stezanja, odnosno pritiska u grudnom košu, grlobolja, osjećaj punoće u prsištu, temperatura, zimica, malaksalost, umor, iscrpljenost i zviždanje u prsištu. Ponekad i kronični sinusitis može uzrokovati slične tegobe: sluzni kašalj koji traje tjednima ili čak mjesecima. Pušači često moraju ujutro iskašljati gustu sluz. Većina ljudi to smatra normalnom pojavom, ali to može ukazivati na kronični bronhitis koji je potrebno liječiti.

Prevencija

Osobe koje su sklone upali gornjih dišnih puteva svakako bi morali posvetiti dodatnu pozornost dišnom sustavu. Pušenje je kod odraslih osoba je kontraindicirano. Onečišćene čestice zraka kojima je osoba svakodnevno izložena mogu biti samo neki od okidača za pojavu bronhitisa. Promjena klimatskih uvjeta može doprinijeti zaštiti dišnog sustava, ako je u skladu s preporukama pulmologa.

Liječenje

Liječenje kod kroničnog i akutnog bronhitisa u većini slučajeva temelji se na ordiniranju antibiotika i pripravaka koji imaju za cilj olakšati kašalj. U težim slučajevima može se ordinirati i kisik. Toaleta bronhalnog stabla nužno se provodi kod male djece i osoba starije dobi kako bi se olakšalo iskašljavanje i eliminirao nakupljeni sekret.

Posebne napomene

Alternativnim načinima liječenja općenito se ublažava popratna nelagoda, no ne liječe se infekcije.