Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Bruh (Kila)

simptomi koje ste odabrali

Nelagoda u trbuhu

Potkožna oteklina na trbuhu

Osjećaj peckanja u preponama

Opis bolesti

Bruh se još naziva i hernija ili kila, a nastaje kad se trbušni organ probije kroz otvor ili oslabljeni dio mišića koji ga okružuje. Bruh može nastati bilo gdje na trbušnoj stijenci, ali najčešće govorimo o, tzv. preponskoj kili koja nastaje kad se crijevo uvuče kroz preponski kanal. Kirurška kila nastaje kad se crijevo protisne kroz trbušnu stijenku na mjestu gdje je ranije izvršen kirurški rez. Bedrena kila nastaje kad se mokraćni mjehur ili crijevo spusti u gornji dio bedra, u kanal u kojem se nalazi bedrena arterija. Kod pupčane kile, tanko crijevo protisne se kroz trbušnu stijenku u blizinu pupka.

Simptomi

Potkožna oteklina na trbuhu ili preponama koja u početku bolesti nije vidljiva. Kasnije se može javiti i pečenje u preponama i unutrašnjoj strani natkoljenice pri hodanju i dužem stajanju. Moguć je i osjećaj težine u trbuhu koji je katkad praćen zatvorom te neugodan osjećaj u trbuhu ili preponama pri dizanju tereta.

Prevencija

Prevencija kile se sastoji ponajprije u izbjegavanju pretjeranih tjelesnih napora te održavanju zdrave tjelesne mase. Preporučljiva je i tjelesna aktivnost te jačanje trbušnih mišića.

Liječenje

Pupčana kila koja se najčešće javlja kod novorođenčadi, u većini slučajeva se povlači sama od sebe. Kod drugih oblika hernije preporučuje se kirurški zahvat – herniotomija. Bez liječenja, dio organa koji je izbočen može ostati bez krvi što dovodi do propadanja tkiva, a moguće su i komplikacije koje uključuju, po život opasnu, infekciju ili gangrenu.

Posebne napomene

Sve što izaziva naprezanje trbušnih mišića može izazvati kilu. Povećani pritisak na prednju trbušnu stijenku može nastati zbog gojaznosti, tijekom trudnoće, dizanja tereta, zatvora te dugotrajnog kašljanja. Loša prehrana i pušenje također mogu oslabiti mišiće i povećati rizik od nastanka kile.