Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Bubrežne infekcije

simptomi koje ste odabrali

Učestalo mokrenje

Pečenje kod mokrenja

Stalna bol u leđima

Neugodan ili jak miris mokraće

Osjećaj zimice

Visoka temperatura

Opis bolesti

Infekcija gornjeg dijela urinarnog trakta koja se razvija u bubregu zove se pijelonefritis. Bolest nastaje ulaskom bakterija iz mokraćnog mjehura putem mokraćovoda u bubreg. Upala bubrega može biti akutna i kronična. Ako se ne liječe, infekcije mogu dovesti do trajnog oštećenja bubrega koje može dovesti do bubrežne bolesti. Infekcija se također može proširiti na krv, izazivajući otrovanje krvi. Iako svaka osoba može dobiti upalu bubrega, u rizičniju skupinu spadaju žene u trudnoći. Naime, pritisak fetusa na mjehur otežava potpuno pražnjenje mjehura. Mokraća koja ostaje u mjehuru potencijalno je sredstvo za razvoj bakterija.

Simptomi

Bubrežne infekcije manifestiraju se učestalim mokrenjem malih količina urina i osjećajem pečenja, ponekad i boli prilikom mokrenja, mučninom ili povraćanjem. Uz to se javlja stalna bol koja obično započinje u gornjem dijelu leđa, iznad struka i širi se prema dolje do prepona. Ako je nastupila akutna upala bubrega javlja se povišena temperatura iznad 38 stupnjeva Celzijusa, krv u urinu, neugodan ili jak miris urina, osjećaj zimice, često uz bolove u lumbalnim regijama (slabinama).

Prevencija

Mogućnost prijenosa bakterije s rektalnog područja na uretru moguće je smanjiti čistim područjem genitalija i brisanjem sprijeda prema natrag. Pazite na higijenu nakon pražnjenja stolice. Nosite pamučno donje rublje i udobnu odjeću koja ne zadržava toplinu i vlagu u preponama. Uriniranje odmah nakon spolnog odnosa može pomoći u eliminaciji bakterija koje su se možda unijele u spolovilo tijekom odnosa. Suzdržavanje od uriniranja na duži period može dovesti do razvoja bakterija, tako da često uriniranje smanjuje rizik cistitisa u pacijenata sklonih infekcijama urinarnog trakta. Izbjegavajte korištenje mirisnih sapuna, pjena za kupanje i dezodoransa za intimnu njegu budući da svi sadrže kemikalije koje mogu nadraživati mokraćne putove i činiti ih podložnijim upalama. Pijte najmanje 3 i pol dl soka od brusnica dnevno jer brusnica štiti od upale mokraćnih putova. Redovito konzumiranje vitamina C može povećati kiselost urina i učiniti ga nepovoljnijom sredinom za bakterije, ali još uvijek nema dokaza da on sprečava infekcije urinarnog trakta.

Liječenje

Ciljevi liječenja su suzbijanje infekcije i smanjenje simptoma. U početku se za suzbijanje infekcije mogu davati antibiotici intravenskim putem. Akutni slučajevi pijelonefritisa mogu zahtijevati dugotrajnu terapiju antibioticima.Upale bubrega zahtijevaju hitno medicinsko liječenje. Antibiotici i mirovanje u krevetu često su dovoljni da bi se akutna upala bubrega dovela pod kontrolu za 48 sati. Pritom valja piti velike količine vode - barem 3 i pol litre na dan, kako bi pomogli ispiranju bakterija iz mokraćnog kanala. Budući da je kronična upala katkad izazvana time što se mokraća vraća iz mjehura u bubrege, bit će potrebna operacija da bi se riješio ovaj problem građe. Upale bubrega katkad se vraćaju bez ispoljavanja bilo kakvih vanjskih simptoma tako da liječnik može zatražiti da dolazite na kontrole i kontrolne analize krvi.

Posebna napomena

U 90 posto slučajeva uzročnik infekcija urinarnog trakta i bubrežnih infekcija je bakterija Escherichia coli. Staphylococcus saprophyticus je drugi najčešći uzročnik infekcija kod žena. Upala počinje u mjehuru, prolazi kroz mokraćovod, a zatim se širi do bubrega. Upalu bubrega može pokrenuti i upotreba katetera - cjevčica koje se uvode u mjehur radi njegova pražnjenja. Kod žena je prodor bakterija jednostavniji jer je mokraćna cijev kratka i ne posjeduje obrambene mehanizme, a ulaz u rodnicu je često naseljen bakterijama. Spolni odnos, korištenje dijafragme, trudnoća i slabost mišića dna male zdjelice povećavaju rizik nastanka infekcija u žena. Kod muškaraca bakterije teže stižu u mokraćni mjehur zbog dužine mokraćne cijevi i baktericidnih osobina sekreta prostate.