Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Bubrežni kamenci

simptomi koje ste odabrali

Mučnina

Učestalo mokrenje

Povraćanje

Krv u mokraći

Povišena tjelesna temperatura

Bolovi bubrega

Bolovi u donjem dijelu trbuha

Otežano mokrenje

Mutna mokraća

Opis

Bubrežni kamenci predstavljaju jedan od najčešćih poremećaja urinarnog sustava. Sastoje se od kristala koji se obično talože iz kalcija i mokraćne kiseline u urinu te se potom nakupljaju najčešće u središtu bubrega. Bubrežni kamenci mogu biti praćeni iznimno jakim bolovima uslijed pritiska na mokraćni kanal. Češće se pojavljuju kod muškaraca, a najčešće pogađaju ljude u dobi od 20 do 40 godina. Osoba koja jednom oboli od bubrežnog kamenca, ima veću vjerojatnost ponovnog razvijanja bolesti. Također su im više podložne osobe koje imaju bolesti mjehura i česte upale mokraćnih puteva.

Simptomi

Vrlo jaka, nagla i oštra bol u području bubrega i donjeg dijela trbuha koja se kasnije širi u prepone je najčešće prvi simptom. Ova bol ponekad može biti praćena i mučninom i povraćanjem. Moguća je i pojava krvi u mokraći. Ponekad se može razviti i upala koja je tada praćena povišenom tjelesnom temperaturom, čestim i otežanim mokrenjem te mutnom mokraćom ili mokraćom neugodnog mirisa.

Prevencija

Dobra prevencija je uzimanje više tekućine, pogotovo vode. Kod pacijenata koji imaju povišene razine kalcija i oksalata u urinu, moguće je uvesti prehranu s manjim udjelom tih tvari. Kod pacijenata s povišenom kiselosti urina, može koristiti smanjenje konzumacije mesa i ribe. Preporučuje se i uzimanje vitamina BS i magnezija koji smanjuju stvaranje oksalata.

Liječenje

S obzirom da oko 90 posto kamenaca iz tijela izađe samo, najčešće se pacijenta upućuje na uzimanje velikih količina vode u kombinaciji s analgeticima. Kirurško liječenje je potrebno u slučaju komplikacije bolesti i stvaranja upale.

Posebne napomene

Neke vrlo ukusne namirnice kao što su čokolada, jagode i grožđe bogate su kalcijevim oksalatom te bi ih osobe sklone razvijanju bubrežnih kamenaca trebale izbjegavati.