Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Burzitis

simptomi koje ste odabrali

Bolna ramena

Bolni laktovi

Bolni kuk

Bolna koljena

Bolovi u rukama

Bolna stopala

Opis bolesti

Burze su manje ili veće vrećice smještene uz određene zglobove. Nalazimo ih i između pojedinih mišića i njihovih tetiva, potom na mjestima gdje mišići i tetive dolaze u dodir s tvrdom podlogom, najčešće s kostima. Osnovna uloga sluznih vrećica je da uklanjaju trenje između tetiva ili mišića i njihove podloge. Neke od njih komuniciraju sa zglobnom šupljinom. Kad se zglob previše upotrebljava ili je pod pritiskom duži period najbliža se burza može upaliti. Vreća se ispuni dodatnom tekućinom izazivajući pritisak na okolno tkivo. Tada nastupa bol, često praćena upalom, oticanjem i osjetljivošću tog predjela.

Simptomi

Burzitis karakteriziraju bolovi, upala i oteklina u ramenima, laktovima, kukovima, koljenima ili zglobovima šaka ili stopala. Neugodnosti se javljaju za vrijeme istezanja dok vježbate, dižete teret ili naprežete zglob preko njegovih uobičajenih mogućnosti.

Prevencija

Kako bi izbjegli burzitis te istegnuća mišića, ligamenata i kosti, tijelo je neophodno dobro pripremiti za vježbanje. Osim kvalitetnog zagrijavanja prije tjelovježbe važno je i hlađenje nakon vježbanja.

Liječenje

Liječenje burzitisa uključuje mirovanje tj. poštedu od fizičkih aktivnosti koje su vjerojatno uzrokovale proces. Liječnici savjetuju i korištenje acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirin) ili nesteroidnih protuupalnih lijekova te ledenu terapiju za smirivanje upale. U tu se svrhu upotrebljava i veliki broj metoda fizioterapije, od elektroterapije, magneta, lasera, pa sve do ultrazvuka. Liječenje dubinskim grijanjem (dijatermija) korisno je za ublažavanje nelagode i upale ne samo burze već i mišića, živaca i tetiva. U nekim je slučajevima potrebna i punkcija pri kojoj se iglom ulazi u područje otečene burze, a potom izvlači otok hipodermičkom špricom. Nakon toga je dobro nositi elastični povez kako bi se povećao pritisak u otečenom području.

Posebna napomena

Nelagoda izazvana burzitisom obično je najjača nakon noćnog spavanja i u pravilu će malo oslabjeti s uobičajenim aktivnostima. Obično se javlja na laktovima, kukovima i koljenima kod osoba koje se naprežu, osobito kod fizičkih radnika i sportaša. Valja napomenuti da se bol ne smije zanemarivati jer kronični burzitis koji se ne liječi može dovesti do stvaranja naslaga kalcija u inače mekim tkivima, što ponekad izaziva trajno ograničenje kretanja u zahvaćenom zglobu. Stručnjaci preporučuju korištenje vitamina C i A te cink radi stvaranja kolagena koji izgrađuje tkiva. Od značajne će koristi biti i upotreba vitamina E koji pospješuje zacjeljivanje oštećenog tkiva.