Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Celijakija

simptomi koje ste odabrali

Proljev

Nadutost

Gubitak apetita

Poremećaj u razvoju zubne cakline

Slabokrvnost

Mršavljenje

Slabo razvijeno mišićno tkivo

Sporiji rast djece

Upala srčane ovojnice

Opis

Celijakija je gastroenterološka autoimuna kronična bolest koju obilježava nepodnošenje glutena. Zbog toga se među zdravstvenim djelatnicima još i glutenska enteropatija. Uslijed unošenja glutena dolazi do oštećenja, upale i atrofije crijevne sluznice koja tada ne može upijati hranjive tvari. Prema najnovijim saznanjima, od celijakije boluje više od milijun Europljana. Celijakija se može pojaviti kod genetski sklonih pojedinaca čija prehrana sadrži gluten, ali, prema nekim znanstvenicima, može nastati i kao posljedica infekcija i stresa. Celijakija dovodi do oštećenja sluznice tankog crijeva, smanjenja lučenja nekih hormona, otežane probave važnih nutritivnih sastojaka te razvoja teških i po život opasnih bolesti (karcinom crijeva i maligni tumor limfnog tkiva crijeva).

Simptomi

Simptomi celijakije uključuju dugotrajni proljev, gubitak na tjelesnoj masi, nadutost trbuha, gubitak teka i slabo razvijeno mišićno tkivo, posebno muskulatura ruku i nogu. Klinička slika kod oboljelih od celijakije je bol u trbuhu, učestali proljevi i druge probavne smetnje. Gluten dovodi do oštećenja resica tankog crijeva što smanjuje upijanje hranjivih tvari i poremećaja bakterijske flore crijeva. Ustanovljeno je i da slabokrvnost, zbog nedostatka željeza unatoč dugotrajnom liječenju, odaje netipičan oblik celijakije kao i sporiji (nizak) rast starije djece. Bolest se još može manifestirati kao kožna celijakija ili jedan oblik dermatitisa, slabijom spolnom moći i plodnošću oboljelih, znakovima srčane bolesti (upala srčane ovojnice), nekim endokrinološkim bolestima, neurološkim poremećajima, poremećajem u razvoju zubne cakline, povećanim rizikom od šećerne bolesti, autoimune bolesti jetre te oštećenja nadbubrežne žlijezde. Novija saznanja danas govore i o sklonosti prijevremene pojave osteoporoze kao posljedice nepodnošenja glutena.

Prevencija

Zdrava prehrana, u kojoj je naglasak na konzumiranju obroka koji se temelje na mediteranskoj smjernici, dobar je oblik prevencije. Pozitivna obiteljska anamneza dovoljan je razlog za opreznost u konzumiranju namirnica koje sadrže gluten.

Liječenje

Ako postoji sumnja na celijakiju, zbog nekih od navedenih simptoma, nužno je potražiti pomoć liječnika. Prva razina liječenja definirana je dijagnostičkim postupcima koji se temelje na određivanju protutijela na gluten u krvi uz neizostavnu biopsiju sluznice tankog crijeva. Liječenje je doživotno što podrazumijeva bezglutensku prehranu. Promjena prehrane, kao neizostavne sastavnice liječenja, podrazumijeva eliminaciju proteina ili bjelančevinu pšenice, zobi, ječma, raži i njihovih botaničkih srodnika. Stoga se za pripremanje jela ne smije koristiti brašno tih žitarica, a ni konzumirati industrijski proizvodi koji ih sadrže (žitne pahuljice, prutići, kruh, tjestenina, keksi...). Velikom broju proizvoda dodaje se gluten za zgušnjavanje ili kao podloga za arome i boje. Bezglutenska dijeta nije štetna za čovjekov organizam jer gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga čine zamjenjive su drugim prehrambenim izvorima.

Posebne napomene

Odbijanje liječenja ili nepridržavanje režima bezglutenske dijete može uzrokovati dugotrajno oštećenje sluznice tankog crijeva i uzrokovati teške bolesti.