Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Dehidracija

simptomi koje ste odabrali

Glavobolja

Tamno obojena mokraća

Groznica

Umor

Pospanost

Suhoća usta

Ljepljiva slina

Crvenilo lica

Žeđ

Tvrda stolica

Nizak krvni tlak

Svijetla mokraća

Smanjena potreba za mokrenjem

Opis bolesti

Dehidracija je stanje koje se javlja kada čovjek izgubi više tekućine nego što je konzumirao te tako poremeti osjetljivu ravnotežu minerala u tjelesnim tekućinama. 

Simptomi

Najbolji pokazatelj kvalitetne hidratacije ili pak manjka vode u organizmu je mokraća. Svijetla i bistra mokraća je znak dobre hidratacije, dok je tamna i mutna mokraća znak manjka vode u organizmu. Osim mokraće, postoje drugi znakovi koji upućuju na manjak vode u organizmu, a to su: suha usta, ljepljiva i gusta slina, crvenilo u licu, pospanost i umor, žeđ, smanjena potreba za mokrenjem, urin tamno žute boje, glavobolja, zatvor ili tvrda stolica. Osim navedenog, simptomi teške dehidratacije zbog kojeg treba potražiti hitnu medicinsku pomoć su i ekstremna žeđ, vrtoglavica ili pospanost, jako suha usta i koža, nije prisutna potreba za mokrenjem, nedostatak znojenja, nizak krvni tlak, ubrzano disanje i otkucavanje srca, groznica i nesvjestica.

Prevencija

Kako bi se dehidracija spriječila,  potrebno je unositi vodu prije nego se žeđ osjeti. Osim toga, trebalo bi unositi najmanje dvije litre vode na dan, izbjegavati napitke s kofeinom i alkohol jer takvi napitci sami po sebi izazivaju dehidraciju. Potrebno je izbjegavati gazirana pića jer izazivaju osjećaj punoće pa mogu spriječiti adekvatnu konzumaciju vode te konzumirati što više voća i povrća (lubenica ima oko 90 posto vode u sebi), a izbjegavati tešku i masnu hranu.

Liječenje

Kad je dehidracija posljedica gubitka vode, ona se liječi rehidratacijom, odnosno unosom vode. Gubljenjem vode, organizam ostaje bez elektrolita koji se moraju nadoknaditi solima natrija i kalija. Neadekvatno liječenje bez nadzora liječnika može dovesti do  intoksikacije vodom, ozbiljnog zdravstvenog problema koji, u ekstremnim slučajevima, može imati fatalni ishod.

Posebna napomena

Tijekom ljetnih mjeseci, kada vladaju nepodnošljive vrućine, preporučuje se unositi najmanje čašu i pol vode svakih pola sata. Ako se bavite sportskim aktivnostima, potrebno je unijeti čašu i pol vode 20 do 30 minuta i prije vježbanja. Ukoliko primijetite osobu koja izgleda zbunjeno i bunca, ima suhu i crvenu kožu, ubrzani puls, a koža je na dodir hladna i znojna, potrebno je što prije potražiti liječničku pomoć jer se ta osoba nalazi u velikoj opasnosti.