Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Divertikuloza

simptomi koje ste odabrali

Proljev

Povišena tjelesna temperatura

Nadutost

Grčevi u trbuhu

Nepravilna stolica

Opis bolesti

Divertikuli su mala vrećasta izbočenja sluznice kroz mišićni sloj debeloga crijeva (kolona). Mogu se pojaviti u bilo kojem dijelu debelog crijeva, ali ih najčešće nalazimo u području silaznog dijela debelog crijeva. Veličinom variraju od 0,5 do 1 cm u promjeru, a ponekad se mogu vidjeti i znatno veća izbočenja čak i do 25 cm duljine. Sa šupljinom debelog crijeva su povezani preko vrata koji također može biti različitog promjera i dužine.

Prevencija

Prevencija se temelji na prehrani koja je bogata biljnim vlaknima - konzumiranje većih količina svježeg voća i povrća. Potrebno je u preventivne svrhe unositi povećan broj obroka koji sadrže neprerađene mekinje uz dostatan unos tekućine. Povećana količina vlakana u prehrani može smanjiti simptome divertikuloze i spriječiti komplikaciju kao što je divertikulitis. Preporučena dnevna količina vlakana iznos 20 do 35 grama.

Simptomi

Kliničke manifestacije divertikuloze ovise o prisutnosti ili odsutnosti komplikacija. Bolesnici s nekompliciranom divertikulozom ponekad imaju bolne grčeve u trbuhu, nadutost i nepravilnu stolicu. Crijevni sadržaj zaustavljen u divertikulu može prouzrokovati i upalu (divertikulitis). Bolest se manifestira jakim bolovima u trbuhu, osobito na lijevoj strani trbuha, pojavom proljeva s tragovima krvi i sluzi, povišenom tjelesnom temperaturom i lošim općim stanjem bolesnika. U laboratorijskim pretragama krvi nalazimo povećan broj bijelih krvnih stanica (leukocitoza) i ubrzanu sedimentaciju eritrocita.

Liječenje

Osim krvarenja, ozbiljne komplikacije divertikuloze događaju se u trenutku kad divertikul pukne (perforira) što uzrokuje izlazak crijevnog sadržaja u trbušnu šupljinu i dovodi do upale potrbušnice (peritonitis). Nakon upale može se razviti vezivni ožiljak (striktura) koji može suziti prolaz crijevnom sadržaju. Liječenje upale divertikula (divertikulitis) ovisi o težini simptoma i općem stanju bolesnika. Blaži slučajevi se liječe antibioticima i tekućom dijetom. Bolesnike s težim simptomima treba liječiti u bolnici zbog mogućih komplikacija.