Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Ekcem

simptomi koje ste odabrali

Suha koža

Ranice na koži

Crvenilo

Svrbež kože

Tvrda i zadebljana koža

Ispupčenja na koži

Opis

Ekcem je kronična upala kože praćena brojnim neugodnim simptomima kao što su velika suhoća i svrbež zahvaćenih područja. Najčešći uzrok ekcema je atopijski dermatitis, iako se sam pojam veže i uz druge vrste dermatitisa. Procjenjuje se da tri do sedam posto populacije ima neku vrstu ekcema, a kod više od 70 posto oboljelih, radi se o nasljednoj bolesti. Ekcem se često povezuje s astmom i alergijama.

Simptomi

Zahvaćeni dijelovi kože su kronično suhi i zadebljali, a koža svrbi. Također je prisutno crvenilo, moguće su i ranice, ispupčenja na površini kože i mjehuri. Mogu biti zahvaćena različita područja kože, iako se najčešće javlja na licu, zglobovima, i unutrašnjim dijelovima koljena i laktova. Često dolazi i do promjene pigmentacije zahvaćenih dijelova.

Prevencija

Neka istraživanja sugeriraju da uporaba probiotika u djetinjstvu može smanjiti rizik od kasnije pojave ekcema. Kod već razvijenog ekcema, svaka osoba mora prepoznati potencijalne okidače koji mogu izazvati pogoršanje. To mogu biti određene tkanine, sredstva za čišćenje, deterdženti za pranje rublja, sapuni ili tuš gelovi te suhi zrak u prostoriji.

Liječenje

Liječenje je najčešće usmjereno na olakšavanje simptoma. Prepisuju se hidrokortizonske kreme na bazi steroida, doksepinske kreme koje su korisne u ublažavanju svrbeža te kortikosteroidne kreme s kojima treba biti posebno oprezan s obzirom da dugotrajna i nekontrolirana upotreba može ostaviti ozbiljne posljedice. Danas postoje i brojne alternativne metode liječenja među kojima je akupresura, homeopatija, aromaterapija i poseban režim ishrane.

Posebna napomena

Pojava ekcema može upućivati i na netoleranciju na određenu vrstu hrane kao što su mliječni proizvodi, gluten, jaja ili orašasti plodovi. U liječenju ekcema važno je, osim ublažavanja simptoma, posvetiti se i ˝unutarnjim˝ uzrocima bolesti. Na pogoršanje stanja kože često uvelike djeluje i stres. Stoga je važno raditi i na svakodnevnom umanjivanju napetosti i poboljšanju općeg psihološkog stanja.