Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Emfizem

simptomi koje ste odabrali

Otežano disanje

Kašalj s iskašljajem

Raširen bačvolik prsni koš

Blijedo-ružičast izgleda lica

Izdisaj zraka kroz stisnute usne

Opis bolesti

Emfizem je bolest koja uništava plućne alveole i najmanje bronhiole u plućima. Naime, pluća gube elasticitet pa se time zračni prostori povećavaju i otežavaju disanje. Rezultat je kašljanje i zadihanost. Emfizem je uglavnom posljedica dugoročnog pretjeranog pušenja. Osobe s emfizemom osobito su podložne upali pluća, bronhitisu i drugim plućnim infekcijama kao i tegobama sa sustavom srca i krvnih žila poput zatajenja srca.

Simptomi

Prvi simptom bolesti je otežano disanje koje se na početku javlja tijekom težeg napora, a kasnije i u mirovanju. Kasnije se javlja i kašalj, ali s oskudnim iskašljajem. Pacijenti često sjede na krevetu, nagnuti prema naprijed, stisnutih usana. Mršavi su, raširenog bačvolikog prsnog koša, blijedo-ružičastog izgleda lica, izdišu zrak kroz stisnute usne.

Prevencija

Prestanite pušiti! To je jedan od najučinkovitijih načina da spriječite emfizem.

Liječenje

Lijek za emfizem do danas nije pronađen. Međutim, ako se emfizem dijagnosticira na vrijeme, moguće je usporiti i zaustaviti napredovanje bolesti ispravnim mjerama i mijenjanjem životnih navika. Morate odmah prestati pušiti. Kako bi se što lakše nosili s bolešću, mogu vam pomoći tehnike disanja, aromaterapija i liječenje kisikom. Liječnik vam također može savjetovati i bronhodilatatore radi lakšeg disanja. Terapija kisikom nužna je u težim slučajevima emfizema. Ponekad jedna od mogućnosti može biti i operacija. Naime, zahvat kojim se odstranjuju oštećeni dijelovi pluća ublažava određene simptome emfizema.

Posebna napomena

Emfizem je ponekad lako zamijeniti za neku drugu bolest, od astme do srčanih bolesti. Važno je ne zanemarivati "pušački kašalj". Ukoliko kašljete više od mjesec dana ili patite od kronične zapuhanosti, velika je vjerojatnost da su vam pluća već oštećena.