Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Encefalitis

simptomi koje ste odabrali

Glavobolja

Mučnina

Umor

Halucinacija

Opća slabost

Dvostruki vid

Opis bolesti

Encefalitis je upala mozga kojoj je najčešći uzrok virusna infekcija, iako ga može izazvati i bakterija ili parazit. Javlja se relativno rijetko, a najčešće kod djece i starijih osoba te osoba oslabljenog imunološkog sustava. Najčešći virusi koji mogu dovesti do encefalitisa su herpes simplex virus (koji se inače najčešće manifestira u obliku krastica u području lica), Epstein-Barr virus, varicella herpes zoster virus (koji inače uzrokuje vodene kozice), enterovirusi, virusi koje prenose komarci.

Simptomi

Često simptomi uopće nema, ili nalikuju gripi te uključuju: slabost, umor, glavobolju, vrućicu, a u težim slučajevima i smetenost, halucinacije, napadaje, dupli vid, slabost u mišićima i zglobovima, poteškoće u govoru, povraćanje, mučninu, iritabilnost.

Prevencija

Važno je prevenirati zarazu virusima koji mogu dovesti do encefalitisa. Stoga se prevencija sastoji u dobrim higijenskim navikama - treba redovito i pravilno prati ruke, ne dijeliti higijenski i jedeći pribor s drugim ljudima. Za neke infekcije postoji i cjepivo koje može biti dio prevencije. Pri odlasku u zemlje gdje komarci prenose virusna oboljenja treba se zaštiti od uboda, nošenjem odjeće dugih rukava, zaštitnim mrežama i korištenjem sprejeva koji odbijaju komarce.

Liječenje

Kod lakših slučajeva preporuča se mirovanje, uzimanje puno tekućine i lijekova protiv bolova te za snižavanje temperature. Kod sumnje na encefalitis uzrokovan herepes simplex virusom prepisuju se visoke doze aciklovira. Od drugih antiviralnih lijekova često se prepisuju i ganciklovir te foskarnet.

Posebne napomene

Encefalitis uzrokovan herpes simplex virusom mora se što prije liječiti aciklovirom te je bez liječenja smrtonosan u više od 70% slučajeva. Ako se liječenje započne u prvih 48 sati šanse za dobrim oporavkom su mnogo veće.