Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Ezofagitis

simptomi koje ste odabrali

Mučnina

Povraćanje

Otežano gutanje

Pojačano lučenje sline

Opis bolesti

Ezofagitis je upala sluznice jednjaka koja može biti uzrokovana različitim faktorima kao što su bakterije, virusi, gljivice, kemijsko djelovanje ( npr. jake kiseline ili unutrašnje lučevine želuca – npr. pri dugotrajnom povraćanju), mehaničko oštećenje, neki lijekovi, radijacija i dr. Ako se ne liječi, egozfagitis može uzrokovati brojne komplikacije kao što su problemi s gutanjem, stvaranje čireva, suženja i ranice na jednjaku te čak povećati rizik od razvoja raka jednjaka.

Simptomi

Otežano gutanje te bolovi pri gutanju, pojačano lučenje sline, osjećaj stranog tijela u grlu, ponekad i mučnina te povraćanje.

Prevencija

Ne mogu se prevenirati svi oblici ezofagitisa. No, u prevenciji će svakako pomoći prestanak pušenja, održavanje zdrave tjelesne mase, pridržavanje mjera opreza ako prolazite kroz radijaciju područja glave, vrata i prsa. Lijekove treba uzimati uvijek s dovoljno tekućine kako bi se izbjegla mehanička oštećenja jednjaka.

Liječenje

Liječenje ovisi o uzroku ezofagitisa. Kod refluksnog ezofagitisa kod kojeg se gastrointestinalni sadržaj se vraća u jednjak i usta najdjelotvorniji su inhibitori protonske pumpe, a moguće je i kirurško liječenje. Kod ezofagitisa uzrokovanog alergijama prepisuju se kortikosteroidni lijekovi, a s obzirom da ovu vrstu ezofagitisa najčešće izaziva alergija na određene namirnice, treba ih izbaciti iz prehrane. Odgovarajući lijekovi se koriste kad je uzročnik bakterijska, virusna ili gljivična infekcija.

Posebne napomne

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) koja može biti uzrokom ezofagitisa, nastaje kad gastroezofagealni sfinkter ne obavlja svoju funkciju u potpunosti te se probavni sokovi opetovano vraćaju u jednjak što uzrokuje njegovo oštećenje. Najčešći simptom ove bolesti je žgaravica. Razvoju bolesti značajno doprinose prehrana i životne navike. Treba izbjegavati masnu i jako začinjenu hranu, alkohol te pušenje koje ponajviše dovodi do slabljenja ezofagealnog sfinktera.