Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Fibrosarkom

Fibrosarkom spada u maligne tumore mekog tkiva koji mogu metastazirati u udaljena tkiva organizma. Za nastanak fibrosarkoma ne postoji jasno definiran uzrok. Kod osoba muškog pola fibrosarkomi se javljaju na kostima nešto češće. Također, fibrosarkomi kostiju se mogu dijagnosticirati bilo kada tijekom života, najčešće se fibrosarkomi javljaju na predjelu koljena, kuka i u proksimalnom (gornjem) djelu ruke.

Fibrosarkomi mogu metastazirati, a najčešće se šire u pluća. Bol je osnovi simptom tumora kostiju, a javlja se na mjestu lezije ili u njenoj okolini. Obično nije povezan sa aktivnošću i često se pojačava noću. Poremećaj funkcije susjednog zgloba može nastati radi bola, efuzije ili direktne afekcije tumorom. Lokalni otok se javlja kod koštanih tumora relativno kasno.

Prevencija

Osobe koje u obiteljskoj anamnezi imaju povijest karcinoma dužne su redovito odlaziti na sistematske preglede. Ne postoje testovi za rano otkrivanje bolesti kojima bi se pravovremeno otkrili rani počeci bolesti. Zdravi stilovi života kao što je konzumiranje zdravih namirnica, fizička aktivnost boravak na svježem zraku nezaobilazni su u preventivnim aktivnostima .

Simptomi

Bolesnici sa fibrosarkomom mogu imati nespecifične simptome poput povišene tjelesne temperature, gubitka apetita, malaksalosti i gubitka tjelesne težine.U nekih bolesnika može se javljati bol u kostima, kao i otok ekstremiteta. Česta je pojava patoloških prijeloma kostiju.

Liječenje

O liječenju odluku donosi onkolog s timom stručnjaka koji procjenjuju veličinu fibrosarkoma, odnos prema okolnom tkivu, stupanj infiltracije i fiksacije s vitalnim organima. U svrhu uspješnog liječenja nadalje treba utvrditi postojanje metastaza u regionalnim limfnim žlijezdama. Opće stanje bolesnika važan je indikator u liječenju, uhranjenost bolesnika, starost, stanje krvne slike, kao i čitav niz kroničnih i degenerativnih bolesti koje mogu komplicirati tijek liječenja.

Tri su glavna terapijska modaliteta: kirurško liječenje, kemoterapija i zračenje. Liječenje fibrosarkoma je operativno, potrebno je periodično praćenje pacijenta minimalno pet godina od početka liječenja.