Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Flebitis

simptomi koje ste odabrali

Bolne vene

Crvenilo vene

Opis bolesti

Pojam flebitis znači upala vene. Liječnici koriste ovaj pojam za specifično stanje poznato kao tromboflebitis. Radi se o začepljenju površinske, uglavnom proširene vene, praćeno upalom zida vene, a prepoznaje se po crvenilu, bolovima i stvaranjem krvnih ugrušaka ili tromba na mjestu upale. Tromboflebitis nastaje zbog oštećenja stijenke krvne žile, zastoja krvi i poremećaja u mehanizmu zgrušavanja krvi. Oko 70 posto oboljelih od flebitisa su žene. Trudnice i žene koje uzimaju kontracepcijske pilule izložene su većoj opasnosti od ove bolesti. Flebitisu su također sklone i osobe koje su dugotrajno ležale, npr. nakon kirurškog zahvata te kod paraliziranih osoba.

Simptomi

Flebitis karakterizira mukla bol, crvenilo, otvrdnuće i toplina na području zahvaćene vene.

Bol se pojačava prilikom hodanja, kašljanja i visećeg položaja noge. Najčešća rana komplikacija flebotromboze je plućna embolija koja se očituje iznenadnim ubrzanim radom srca, bolovima u prsima, nemirom, hladnim znojenjem. Kasna komplikacija je posttrombotski sindrom koji nastaje zbog oštećenja zalistaka dubokih vena, a očituje se trajnim edemima potkoljenice.

Prevencija

Budući da na flebitis utječe i gojaznost, premalo kretanja, ali i pušenje najbolji način za prevenciju ove bolesti je povećanje fizičke aktivnosti te smanjenje, odnosno prestanak pušenja.

Liječenje

Liječenje flebitisa ovisi o njegovoj vrsti. Površinski oblik bolesti obično reagira na jednostavno kućno liječenje, dok duboki flebitis zahtijeva kratkotrajno liječenje u bolnici. Ukoliko patite od površinskog flebitisa liječnik će vam preporučiti acetilsalicilnu kiselinu koja će smanjiti upalu. Ako je nastupila infekcija, liječnik će vam propisati antibiotike. Isprobajte elastične dokoljenke i posebne čarape koje mogu značajno poboljšati krvotok. Ako ste oboljeli od dubokog flebitisa, liječnik će vam uz hospitalizaciju propisati i sedmodnevno liječenje heparinom, antikoagulansom koji se obično daje intravenski.

Posebna napomena

Odmarajte se više no inače. Kod ležanja, noge poduprite tako da se nalaze 15 do 30 centimetra iznad razine srca. Ovaj položaj djeluje pozitivno na otjecanje krvi iz nogu, a pritom smanjuje opterećenje vena zahvaćenih flebitisom. Za ublažavanje bolova dobro će vam doći topli oblog koji valja prisloniti na oteknute dijelove.