Baza bolesti

Kalkulator baze bolesti

Fobije

Simptomi

Simptomi koje ste odabrali
  • Neobjašnjiv strah
  • Crvenilo obraza
  • Snažno udaranje srca
  • Znojenje
  • Drhtanje
  • Mucanje
  • Nesvjestica

Opis bolesti

Fobije su iracionalni i onesposobljavajući strahovi uzrokovani određenim predmetima, osobama ili situacijama. Fobije spadaju u tjeskobne poremećaje. Uz postojeći strah dolazi i jaka potreba izbjegavanja onoga čega se bojite, što pak može izazvati ozbiljne probleme u funkcioniranju osobe. Iako fobična osoba shvaća da je njen strah pretjeran ili neosnovan, odupiranje samo izaziva još jaču tjeskobu. Fobije počinju u djetinjstvu, od njih boluje oko 7 posto ljudi, a obuhvaćaju strah od vode, škole, zmija, zubara, starosti, vožnje, balona, debljine, visokih mjesta te zatvorena prostora. Fobične se osobe obično ne boje samog objekta, već neke strašne posljedice, primjerice utapanja u moru.

Simptomi

Fobije ubrajamo u tjeskobne poremećaje koje možemo svrstati u tri kategorije. Kod specifične fobije osoba osjeća neobjašnjiv strah od određenih pojava, predmeta ili stanja kao što su visina, letenje, zmije, krv, pauci ili dizala. Osobe koje strahuju od preispitivanja ili kritiziranja pate od društvene fobije. Od agorafobije pate osobe koje se boje napustiti kuću ili biti izvan kuće u situaciji u kojoj bi se mogle osjećati bespomoćno. Spomenute situacije kod fobičnih osoba izazivaju crvenilo obraza, snažno udaranje srca, znojenje, drhtanje, zamuckivanje ili nesvjesticu.

Prevencija

Vježbajte duboko disanje i opuštanje, naročito u trenucima kad tjeskoba počne rasti. Redovitim vježbanjem trošite adrenalin, koji prati panične napadaje. Izbjegavajte alkohol, barbiturate i anksiolitike kao i kofein koji može oponašati neke simptome paničnih napadaja.

Liječenje

Liječenje fobije ovisi o ozbiljnosti slučaja. Neke je fobije moguće u potpunosti izliječiti, određene se nikada u potpunosti ne iskorijene. Bez obzira na to, fobične osobe mogu naučiti živjeti sa svojim strahovima i normalno funkcionirati u društvu. U liječenju fobija uglavnom se koristi kombinacija lijekova i kognitivno-bihevioralne terapije. Specifične fobije uspješno se liječe sistematskom desenzibilizacijom, koja se orijentira na promjenu razmišljanja osobe u trenutku kada se suoči sa stresnom situacijom. Liječenje društvene fobije obuhvaća postupno izlaganje raznim društvenim situacijama. Ova se vrsta fobije može liječiti antidepresivima ili beta blokatorima uz kombinaciju bihevioralne terapije. Agorafobije se najbolje liječe postupnim odlaženjem na mjesta i u situacije koje izazivaju tjeskobu. Bolesnik se s vremenom nauči nositi sa situacijama koje su nekad izazivale strah. Kvalitetna pomoć u liječenju agorafobije mogu biti i antidepresivi koji smanjuju strah od panike.

Posebna napomena

Neke je fobije moguće pojasniti traumama koje su se fobičnoj osobi dogodile u ranom djetinjstvu. To može biti ugriz velikog psa, pad s bicikla ili automobilska nezgoda. Stručnjaci smatraju da do fobija dolazi kad strah koji je u pozadini fobije zamijeni neki objekt koji se ne može povezati sa strahom. Ako se fobija ne liječi, osoba se može povući u sebe, postati depresivna ili društveno nesposobna.

Slična pitanja u Halo doktore