Gastritis - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Gastritis

simptomi koje ste odabrali

Bol u trbuhu

Mučnina

Podrigivanje

Nadutost

Tegobe s probavom

Tamna stolica

Bolovi u gornjem dijelu trbuha

Opis bolesti

Gastritis je upala želučane sluznice koja može imati mnogobrojne uzroke. Može biti rezultat bakterije Helicobacter pylori, stresa, prehrane, pojačanog lučenja želučane kiseline, lijekova i alkohola. Dijeli se na erozivni i neerozivni, ovisno o stupnju oštećenja sluznice želuca. Također se dijeli na kronični (tegobe traju dugo vremena) i akutni (nagli nastanak i kratko trajanje tegoba).

Simptomi

Kod gastritisa se javljaju bolovi u gornjem dijelu trbuha, brzi osjećaj sitosti i nadutost. Mogu se javiti i mučnina i povraćanje te tamnija stolica. Kod osoba kod kojih je gastritis uzrokovala bakterija (H.pylori) često nemaju nikakvih simptoma osim blage dispepsije (tegobe s probavom). Kod svakoga su simptomi različiti, vrstom i intenzitetom. Za gastritis sa smanjenom želučanom kiselinom karakterističan je osjećaj težine za vrijeme jela ili odmah nakon jela, bolovi i podrigivanje te je taj oblik češći kod osoba srednje i starije životne dobi. Kod mlađih osoba češće se javlja pojačano lučenje želučane kiseline pritom uzrokujući bolove u želucu na prazan želudac, osjećaj napuhnutosti želuca i žgaravica.

Prevencija

Za prevenciju gastritisa su bitne pravilne prehrambene navike i uredan stil života. Preporučuje se jesti više manjih obroka u danu te umjerenost u jedenju kiselog i ljutog. Treba odvojiti vrijeme za objed, a ne jesti s nogu pritom nedovoljno žvačući hranu. Isto tako, ukoliko sumnjate na gastritis, kava i alkohol su neprijatelji broj jedan. Cigarete su također loša navika jer utječu na zaštitni sloj želuca čineći ga osjetljivijim za nastanak upala. Nesteroidni lijekovi poput ibuprofena i acetilsalicilne kiseline bi također trebalo upotrebljavati u što manjoj količini te, kad god je moguće, zamijeniti ih nekim biljnim pripravkom.

Liječenje

Za liječenje gastritisa najčešće se koriste biljni pripravci. Preporučuje se piti oko litru čaja od lana, stolisnika, komorača ili metvice. S obzirom da se sirova hrana teže probavlja, da bismo izbjegli dodatne tegobe bilo bi poželjno jesti termički obrađenu hranu. Postoje i razne biljne kapi koje ublažavaju pojačanu kiselinu. I kod liječenja i kod prevencije bitna je prehrana i životni stil. Potrebno je izbjegavati masnu hranu, alkohol, kavu te imati uravnotežene obroke. Danas se gastritis u većini slučajeva uspješno liječi jer su poznati uzroci nastanka te je poznato kako se na njih djeluje.