Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Gastroezofagealni refluks

simptomi koje ste odabrali

Žgaravica

Osjećaj pečenja u želucu

Osjećaj pečenja u grlu

Opis bolesti

Gastroezofagealni refluks nastaje uslijed povratnog toka želučane kiseline i drugih želučanih sadržaja u ezofagus, zbog neadekvatne barijere na gastroezofagealnom spoju. Do refluksa dolazi kad je: povećan volumen želuca, ako je sadržaj želuca blizu gastroezofagealnog spoja ili uslijed povećanog želučanog pritiska ( debljina, trudnoća, uska odjeća)

Prevencija

Pojedine osobe imaju veći rizik za nastanak GASTROEZOFAGEALNI REFLUKS

Ako je u obiteljskoj anamnezi neko od članova imao ili ima slične poteškoće. Osobe koje pretjerano konzumiraju alkohol,pušaći,pojedini lijekovi mogu uvjetovati nastanak gastroezofagealnog refluksa . Osobe koje su kontinuirano izložene stresu imaju veći rizik od obolijevanja .Osobe koje pretjerano konzumiraju kavu, začinjenu hranu, gazirana pića te pojedinci koji imaju problema sa viškom kilograma.

Simptomi

Bolesnici se žale na žgaravicu ,imaju osjećaj pečenja u želucu koji se širi prema grlu. Simptomi se pogoršavaju nakon objeda . Javljaju se za vrijeme dnevnog ili noćnog počinka. Za vrijeme obavljanja dnevnih aktivnosti koje traže savijanje gornjeg dijela tijela mogu se simptomi bolesti manifestirati. Otežano gutanje je prisutno kod trećine bolesnika.

Liječenje

Liječenje ovisi o jačini simptoma i učestalosti poteškoća, kronološkoj dobi bolesnika i općem stanju osobe.

Liječenje može biti bez primjene lijekova ako osoba ima blage simptome bolesti. Zdravstvena edukacija koja se temelji na promijeni životnih navika podrazumijeva prestanak pušenja, konzumiranja alkohola promjenu prehrambenih navika ,smanjenje tjelesne težine ako je osoba adipozna. Povišeni položaj tijekom odmora jedna je od preporuka koju će dati liječnik. Izbjegavanje obilnih obroka u kasne sate. Nošenje komotnih odjevnih predmeta koji ne stežu predio trbuha. Samo su neki od savjeta kako smanjiti simptome koji nisu učestali ali kao takvi mogu dovesti do ozbiljnih simptoma bolest. U suradnji sa liječnikom ili ljekarnikom nužno je izvršiti uvid u vrstu i učestalost lijekova koje bolesnik koristi kako bi se isključili oni koji mogu poticati razvoj gore navedenih simptoma bolesti.

Medikamentozna terapija ima za cilj smanjiti simptome refluksa . U težim slučajevima bolesti gastroenterolog će ordinirati tvz. inhibitorne protonske pumpe na dulje vrijeme.