Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Genitalne bradavice

simptomi koje ste odabrali

Svrbež ili pečenje genitalija

Neregularno vaginalno krvarenje

Izbočine u obliku cvjetače na genitalnom području

Opis bolesti

Genitalne bradavice su male izrasline koje se mogu pojaviti bilo gdje na genitalnom području muškarca ili žene. Uzrokuje ih virus koji se zove humani papilloma virus, HPV.
Postoji više od 60 vrsta HPV-a. Neki tipovi uzrokuju bradavice na genitalijama, drugi uzrokuju rast bradavica na drugim dijelovima tijela, poput ruku. Neki tipovi virusa genitalnih bradavica se mogu povezati s promjenama stanica vrata maternice (cerviksa) koje mogu dovesti do raka. Iako ne postoji direktna povezanost genitalnih bradavica i raka cerviksa, važno je da sve žene iznad 20 godina redovito rade cervikalni bris, poznatiji kao Papa-test.

Simptomi

Poslije zaraze virusom genitalnih bradavica, uobičajeno prođe jedan do tri mjeseca do pojavljivanja bradavica na genitalijama. Možete primijetiti na genitalnom području male ružičasto-bjelkaste izbočine ili veće izbočine u obliku cvjetače. Bradavice se mogu pojaviti oko vagine, penisa, skrotuma i anusa. Mogu se javljati pojedinačno ili u grupama. Mogu svrbjeti, ali su obično bezbolne. Često nema drugih simptoma, a bradavice se teško vide. U žena, genitalne bradavice se mogu pojaviti unutar vagine i grlića maternice. Ukoliko žena ima bradavice na grliću maternice, mogu se javiti mala krvarenja ili, vrlo rijetko, neobično obojeni vaginalni sekret. Bradavice se ne moraju pojaviti na svakome tko dođe u kontakt s virusom. Bradavice i pojedini podtipovi HPV-a danas se povezuju s pojavom raka anusa. Zato je važno da se javite liječniku, ukoliko posumnjate na prisutnost bolesti.

Prevencija

Osobe koje su spolno aktivne trebale bi redovito provoditi preventivne mjere zaštite od spolno prenosivih bolesti. Pravovremena edukacija i saznanje da se genitalne bradavice prenose preko kože i sluznice može umanjiti mogućnost razvoja genitalne bradavice. Ukoliko imate spolni odnos s nekim tko ima genitalne bradavice, postoji mogućnost da ih i sami razvijete. Mogu se prenijeti tijekom vaginalnog i analnog seksa. Bradavice se mogu proširiti na područje oko anusa i bez analnog seksualnog odnosa!

Liječenje

Budući da genitalne bradavice uzrokuje virus, a ne bakterija, antibiotici ne pomažu u rješavanju ovog problema. Druga uobičajena liječenja su zamrzavanje bradavica ili toplinski tretman. Često je potrebno više od jedne metode liječenja da bi se potpuno uklonile bradavice. Važno je da se podvrgavate tretmanu redovito kako bi liječnik mogao kontrolirati napredak i, sukladno tome, raditi promjene u tretmanu dok se vaše genitalne bradavice potpuno ne povuku.

Posebna napomena

Nikada nemojte sami liječiti genitalne bradavice.