Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Giht

simptomi koje ste odabrali

Bolni zglobovi

Oticanje zglobova

Osjećaj topline u zglobu

Naizmjence zimica i vrućica

Krvžice pod kožom

Opis

Giht je oblik artritisa, odnosno upale zglobova. Javlja se kao posljedica izrazito visoke koncentracije mokraćne kiseline u krvi čiji se kristali talože u području između kosti i zgloba. Najčešće obolijevaju muškarci srednjih godina, dok se kod žena javlja vrlo rijetko. Rizik pojave bolesti povećava uzimanje tiazidnih diuretika koji ubrzavaju oslobađanje vode iz organizma.

Simptomi

Uobičajeni su napadi iznenadne i snažne boli u zglobu, najčešće nožnom palcu ili gležnju, a katkad i koljenu, nozi, ruci, zglobu ruke i lakta. Prisutni su i natečenost te osjećaj topline u zglobu. U nekim slučajevima mogući su i izmjenični osjećaji zimice i vrućice. Kristali mokraćne kiseline, mogu se pojaviti kao kvržice pod kožom oko zglobova i na rubovima ušiju. Ako se počnu stvarati u bubrezima mogu dovesti do bubrežnih kamenaca.

Prevencija

Posebice su ugroženi muškarci koji u obitelji imaju povijest obolijevanja od ovog oblika artritisa. Preporučuje im se smanjenje unosa alkohola i masnoća te uzimanje vitamina C. Također je potrebno održavati zdravu tjelesnu masu. Analizom krvi i mokraće može se utvrdit moguća sklonost obolijevanju od gihta.

Liječenje

Za giht ne postoji lijek, ali ga većina ljudi može držati pod kontrolom. Najčešće se prepisuju protuupalni lijekovi koji sprječavaju stvaranje prostaglandina – tvari koja uzrokuje upalni proces. U uznapredovalim stadijima bolesti mogu se prepisati i kortikosteroidni lijekovi. Održavanje normalne razine mokraćne kiseline u krvi može se postići pravilnom prehranom te uzimanjem alopurinola. Uputno je iz prehrane izbaciti hranu bogatu purinom – mesne prerađevine, iznutrice, sardine, haringe, kvasac, grahorice, umake, gljive, špinat, šparoge, cvjetaču i perad te alkoholna pića.

Posebne napomene

Kolhicin, protuupalni lijek koji se u liječenju gihta koristi već stoljećima, može imati vrlo ozbiljne nuspojave, stoga već dulje vrijeme nije terapija izbora kod mnogih liječnika. Posebice može biti opasan ako se uzima u kombinaciji s nekim drugim lijekovima, a kod trudnica može dovesti do malformacije ploda.