Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Ginekomastija

simptomi koje ste odabrali

Povećano tkivo dojke

Iscjedak iz dojke

Povećan promjer aureole

Asimetrija grudi

Opis

Ginekomastija je poremećaj koji se očituje u povećanju tkiva dojke kod muškaraca. Ovo je uobičajena i prolazna pojava u pubertetu uslijed povišene količine ženskog hormona estrogena te se procjenjuje da oko 70 posto dječaka u pubertetu imaju određeni stupanj ginekomastije. Do slične pojave može doći i u starijoj dobi, a može biti uzrokovana i nakupljanjem masnog tkiva u području grudi. Ostali uzroci mogu biti i razni poremećaji kao što su zatajenje jetre i bubrega ili endokrini poremećaji, uzimanje nekih lijekova i marihuane.

Simptomi

Tkivo dojke je povećano na jednoj ili obje strane. Ponekad je moguća i sekrecija iscjetka nalik mlijeku. Moguć je i povećan promjer aureole bradavice te asimetrija tkiva grudi.

Prevencija

Izbjegavanje konzumacije psihoaktivnih droga i alkohola može pridonijeti smanjenju rizika od razvijanja ginekomastije. Neki lijekovi također mogu dovesti do ovog poremećaja. Poželjno je i održavati zdravu tjelesnu masu, s obzirom da je pretilost često praćena s određenim stupnjem ginekomastije.

Liječenje

Blaži oblici ginekomastije mogu se reducirati promjenom režima prehrane i tjelovježbom. Kod nekih slučajeva primjenjuje se terapija antiestrogenima (tamoxifen i clomiphen citrat), a moguća je kirurška korekcija. Ukoliko je riječ o pretežno masnom tkivu, tada se najčešće koristi metoda liposukcije. Ukoliko je, osim masnog tkiva, značajnije prisutno i žljezdano tkivo, osim liposukcije kirurškim se putem odstrani i žljezdano tkivo.

Posebne napomene

Iako je u većini slučajeva bezazlena, ponekad ginekomastija može biti simptom tumora. Karcinomi Leydigovih ćelija, adenom ili karcinom nadbubrega sa sekrecijom estrogena i karcinomi Sertolijevih ćelija mogu kao posljedicu imati ginekomastiju.