Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Glemulonefritis

simptomi koje ste odabrali

Umor

Povišen krvni tlak

Bol u leđima

Poremećaj mokraćnog mjehura

Upala bubrega kod koje su upalnim procesom, kao posljedicomimunološke reakcije, zahvaćeni prije svega glomeruli, dok su promjene u intersticijum bubrega značajne za procjenu prognoze glomerulonefritisa. Upala može biti generalizirana na sve glomerule - difuzno ili zahvaća određeni broj glomerula. Unutar glomerula može biti globalno ili segmentalna upala. Uzrok se u većini slučajeva ne zna, no ako bolest ima kroničan tijek, simptomi su umor i povišen arterijski tlak, može se javiti otok potkoljenica, lica pa i cijelog tijela, a mokraća postaje mutnija i pjenušava. Ako bolest nastupa naglo, akutno, simptomi su naglo pogoršanje općeg stanja, visok arterijski tlak, smanjeno mokrenje, promjene izgleda mokraće, otoci i zaduha.

Prevencija

Osobe koje u obiteljskoj anamnezi imaju bubrežne bolesti dužne su provoditi redovite kontrolore. Budući da u većini slučajeva bubrežna bolest ima podmuklu narav, u sklopu sistematskih pregleda trebalo bi svakako odrediti serumski kreatinin, obaviti ultrazvučni pregled bubrega i ono što je najjednostavnije i najjeftinije - pregled mokraće.

Simptomi

Kronična bubrežna bolest može imati vrlo podmukao tijek pa bolesnici dugo mogu biti bez ikakvih simptoma. Ako postoje, prvi simptomi mogu biti umor, povišen arterijski tlak, tupa bol u leđima i poremećaji mokrenja, a mogu se javiti i otoci potkoljenica pa i lica. U akutnom bubrežnom poremećaju simptomi i znaci su puno burniji - dolazi do izrazitih smetnji mokrenja (otežano mokrenje, smanjena količina, promjena izgleda, boje i mirisa mokraće), umaranja, osjećaja nedostatka zraka, otoka i naglog porasta arterijskog tlaka, kao i do nekih specifičnih smetnji vezanih uz određene bolesti.

Akutni GN- nastaje obično (tjedan do dva) poslije streptokokne infekcije ždrijela ili kože. Uslijed povećanja propustljivosti kapilarne membrane dolazi do pojave proteina (proteinurija) i eritrocita u mokraći (hematurija), koja se normalno izlučuju mokraćom, pa se javlja oligurija, edemi. Zbog oštećenja krvnih žila (vaskulitis) edemska tekućina je bogata proteinima. Kronični GN- karakterizira spora, progresivna destrukcija glomerula. U većini slučajeva nije vezan za akutni ili subakutni GN, već se on razvija kao novo oboljenje. Početak je obično neprimjetan, tako da se bolest otkriva tek kada se jave simptomi kronične bubrežne insuficijencije.

Liječenje

U terapiji se koriste kortikosteroidi uz simptomatsku terapiju. Važno je da bolesnik cijelo vrijeme bolesti miruje i ne izlaže se nepotrebnom dodatnom naporu. Bolesnik dobiva tekućinu samo onoliko koliko i izgubi, što se mora pažljivo i precizno mjeriti. Pri uzimanju hrane i određivanju dijete važno je zadovoljiti energetske potrebe organizma, ali treba paziti da se pri tome ne unese previše soli i bjelančevina koje se ne mogu izlučiti putem bubrega. Ako dođe do jakog pogoršanja, bolesniku se ordinira hemodijaliza.