Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Graves-Basedowljeva bolest

simptomi koje ste odabrali

Drhtanje

Slabost mišića

Razdražljivost

Prekomjerno znojenje

Mršavljenje

Uznemirenost

Nepodnošenje topline

Topla koža

Vlažna koža

Opis bolesti

Graves-Basedowljeva bolest jedna je od najčešćih autoimunih i endokrinih bolesti u čijoj se osnovi nalazi specifičan poremećaj funkcije tiroidne žlijezde. Basedowljeva bolest je vrsta hiperfunkcije štitne žlijezde, koja spada u autoimune bolesti jer ju uzrokuju vlastita antitijela koja utječu na funkciju žljezdanog tkiva tako što ga stimuliraju da stvara veće količine tiroidnog hormona. U literaturi se spominje kao difuzna toksična gušavost (u potpunosti uvećana tiroidna žlijezda koja luči previše hormona štitnjače). Gravesova bolest je primarno oboljenje mladih žena, koje se može javiti i u osoba bilo koje dobi. Tipičan raspon starosti je 20-40 godina. Bolešću su najviše pogođene žene u dobi od 30 do 60 godina.

Simptomi

Česti simptomi su gubitak težine, uznemirenost, razdražljivost, nepodnošenje topline, pretjerano znojenje, drhtanje i mišićna slabost. Ostale smetnje i promjene su ubrzan puls, gubitak tjelesne masti i mišićne mase, uvećanje tiroidne žlijezde (struma), topla, vlažna koža i karakterističan izgled zbog ukočenog pogleda, rijetkog treptanja i izrazito sjajnih očiju. Karakteristična difuzna struma se obično vidi golim okom.

Prevencija

Graves-Basedowljeva bolest nastaje kao rezultat interakcije genetskih čimbenika i čimbenika vanjske sredine koji dovode do autoimunološke reaktivacije. Zbog navedenog, važno je ne zanemariti obiteljsku anamnezu kao bi pravovremeno poduzeli nužne korake i prevenirali moguće komplikacije.

Liječenje

Pored testova koji dokazuju hiperfunkciju tiroidne žlijezde, na raspolaganju su i drugi testovi koji pomažu u razotkrivanju uzroka hipertiroidizma. Danas su na raspolaganju učinkoviti i jednostavni postupci liječenja najčešćih oblika hipertiroidizma. Operativno liječenje Basedowljeve bolesti je čest izbor u bolesnika koji ne toleriraju tionamide (teška alergija, toksične reakcije, hepatitis, agranulocitoza) ili pokušaj medikamentne terapije nije rezultirao očekivanim ishodom.

Posebna napomena

Pacijenti kojima je dijagnosticirana Graves-Basedowljeva bolest trebali bi izbjegavati izlaganje suncu, a prehrambene navike nužno treba uskladiti s preporukama zdravstvenih djelatnika.