Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Groznica Zapadnog Nila

simptomi koje ste odabrali

Glavobolja

Otečenost limfnih čvorova

Opis bolesti

Groznica Zapadnog Nila je infektivno oboljenje iz grupe zoonoza, virusne etiologije, koje se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca. Groznica Zapadnog Nila je infektivna bolest  iz grupe zoonoza, virusne etiologije, koje se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca. Virus Zapadnog Danas je ovaj virus najrasprostranjeniji arbovirus na svijetu. Izvor zaraze su mnoge vrste ptica (gavrani, vrane, svrake, čavke i dr.) kod kojih je infekcija najčešće bez simptoma bolesti. Glavni izvor  groznice Zapadnog Nila je komarac iz roda Culex Do sada je virus Zapadnog Nila izoliran kod 43 vrste komaraca. Do sada je virus Zapadnog Nila izoliran kod 43 vrste komaraca. Inficirani komarci doživotno prenose uzročnika.

Prevencija

Mjere prevencije treba usmjeriti primarno na zaštitu od uboda komarca. Izbjegavati izlaganje komarcima u vrijeme njihove najveće aktivnosti, u sumrak i zoru.  Izbjegavati područja sa velikim brojem insekata (šume, močvare i dr.). Izbjegavati područja s velikim brojem insekata (šume, močvare i dr.). Prilikom boravka u prirodi i na otvorenom koristiti sredstva (repelente) koja odbijaju insekte, na otkrivenim dijelovima tijela. Prilikom boravka u prirodi i na otvorenom koristiti sredstva (repelente) koja odbijaju insekte, na otkrivenim dijelovima tijela. Nositi odjeću koja pokriva ruke i noge. U cilju smanjenja broja komaraca u zatvorenom prostoru koristiti zaštitne mreže na prozorima i zaštitna sredstva (preparate) u vidu tableta, tekućine i slično Najmanje jednom tjedno treba isprazniti vodu iz posuda za cvijeće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, na taj način smanjuje se broj mjesta na koja komarci mogu polože svoja jaja.

Simptomi

Simptomi bolesti nastaju 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. U većine osoba infekcija prolazi bez vidljivih simptoma. Kod  manjeg broja oboljelih javlja otok limfnih žlijezda ili pojava ospe na koži grudi, leđa ili trbuha. Spomenuti simptomi prolaze tijekom nekoliko dana, a u rijetkim slučajevima mogu trajati i više tjedana. Kod neki osoba zabilježeni su neuroinvazivni simptomi bolesti koje su popraćeni groznicom i glavoboljom, dolazi do pojave ukočenosti vrata, stupora, dezorijentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize. Ovi simptomi mogu trajati nekoliko tjedana, s mogućim trajnim neurološkim oštećenjima.

Liječenje

Dijagnoza oboljenja laboratorijski se potvrđuje na osnovu prisustva IgM antitijela na virus Zapadnog Nila u serumu i cerebrospinalnoj tekućini.
Nema specifične terapije protiv groznice Zapadnog Nila. Bolest se obično završava potpunim oporavkom nakon nekoliko tjedana ili mjeseci. U slučaju teže kliničke slike, oboljeli se trebaju bolnički zbrinuti.