Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Halitoza

simptomi koje ste odabrali

Suhoća usta

Jezik prekriven bijelim slojem

Metalan okus u ustima

Opis bolesti

Halitoza je povremena ili trajna pojava zadaha iz usta, a najčešće ju uzrokuju naslage bakterija na jeziku, upala zubnog mesa i kariozni zubi. Uzroci halitoze ponekad mogu biti i loši i stari protetski radovi te bolesti usne šupljine (suhoća usta - kserostomija), nosa (kronične upale sinusa) i probavnog sustava, dijabetes te uzimanje nekih lijekova. Jedan od također prilično učinkovitih načina za utvrđivanje halitoze  je sljedeći : Poližite  gornji dio šake te pričekate jednu minutu da se slina osuši. Ako u slini ima bakterija koje proizvode neugodan zadah to ćete odmah osjetiti. Moguće je i komadićem gaze obrisati jezik što dublje u usnoj šupljini i pričekati da se gaza osuši. U slučaju halitoze, pojavit će se neugodan miris.  Kronična halitoza je zdravstveni problem, većinom prouzročen većom količinom hlapivih sumpornih spojeva koji zadahu daju težak i neugodan miris. Konzumiranje hrane s hlapivim sumpornim s hlapivim sumpornim spojevima, kao češnjak, luk i neki začini, najčešći su uzrok privremene halitoze. 

Prevencija

  • Sredstva za osvježivanje daha i vodice za ispiranje usta ne pomažu zbog toga što njihovo uzimanje stvara subjektivan dojam svježine daha.
  • Prestanite pušiti
  • Smanjite konzumiranje   alkohola
  • Izbjegavajte jako začinjenu hranu te hranu jakih mirisa
  • Održavajte vlažnost usne šupljine (žvakaće gume)
  • Redovito posjećujte stomatologa - najmanje dvaput godišnje - i sanirajte potrebno
  • Mijenjajte zubnu četkicu, rabite zubni konac

Simptomi

Znakove po kojima ćete najlakše prepoznati  halitozu  su bijele naslage na jeziku, okrugle naslage na tonzilama, suha usta te gusta slina, metalan, kiseo okus u ustima, ljudi se vrlo često imaju potrebu  odmaknuti  od vas kad govorite.

Liječenje

Uz svakodnevno čišćenje zuba,oralna higijena treba uključiti redovito: oralni tuš, zubni konac ili interdentalne četkice; čistač jezika za učinkovito mehaničko uklanjanje bakterija s jezika; posebne paste za zube i vodice za ispiranje koje su klinički dokazane u borbi protiv aktivnih bakterija koje uzrokuju loš zadah. Ako navedene metode ne daju rezultata obratite se za pomoć  stomatologu ili paradontoalogu , po potrebi zatražite savijete i mišljenje specijalist oralnih bolesti, interniste, otorinolaringolog, psiholog samo su neki od načina   kako   bi se riješio problem.