Hashimotov tireoiditis - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Hashimotov tireoiditis

simptomi koje ste odabrali

Gubitak tjelesne težine

Ubrzano kucanje srca

Znojenje

Pospanost

Malaksalost

Tremor

Opis bolesti

Hashimotov tireoiditis pripada skupini autoimunih bolesti, najčešći je uzročnik snižene funkcije štitnjače (hipotireoidizam). Kod  Hashimovog tireoiditisa može postojati gušavost (struma), iako štitasta žlijezda po svojoj veličini može biti normalna. Bolest predstavlja kroničnu upalu štitne žlijezde s limfocitnom infiltracijom žlijezde koja je uzrokovana autoimunim čimbenicima te je jedan od najčešćih uzroka primarne hipotireoze. Nešto je učestalija kod žena, najzastupljenija je u dobi od 30-50.godina. Veća pojavnost bolesti je  u bolesnika s kromosomskim bolestima kao što su Turnerov, Downov ili Klinefelterov sindrom.

Prevencija

Pozitivna obiteljska anamneza razlog je za provođenje preventivnih mjera kroz redovite kontrolne preglede. U slučaju da se osoba žali na neke od dolje navedenih  simptoma dobro je konzultirati liječnika o promjenama koje su uočene.

Simptomi

Na početku bolesti, uslijed oslobađanja hormona štitnjače iz njezinih oštećenih stanica, dolazi do pojave simptoma hipertireoidizma(povećan rad štitne žlijezde)   Bolesnik se može žaliti na ubrzan rad srca, znojenje, masnu kožu, tremor, ekscitiranost, gubitak tjelesne težine. Ovi simptomi mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Nakon pojave inicijalni simptoma javljaju se simptomi hipotireoidizma. (snižen rad štitne žlijezde) Bolesnik se žali na promijene koje zapaža u vezi uvećanja prednje strane vrata  . Bolesnici se žale na bezbolno povećanje štitne žlijezde i osjećaj pritiska u vratu. Što je hipotireoza teža, to je više klasičnih smetnji: umor, malaksalost, pospanost, usporenost, promuklost, porast tjelesne težine uz smanjenje apetita, opstipacija, smanjeno znojenje, parestezije i nagluhost. Takvi bolesnici su podbuhla lica, bez mimike, usporeni, a neki imaju gušu. Koža je blijedožućkastog kolorita, suha, hrapava, prhutava i hladna, sa znatnim gubitkom dlakavosti, te prorijeđenom i grubom kosom. Psihičko stanje bolesnika je različito: od blage nervoze do psihoze, dok je u starijih osoba česta apatija i depresija.

Liječenje

Nema pravog lijeka. Hipotireoza se liječi nadomjesnom terapijom hormonima štitne žlijezde, dok liječenje hipertireoze ovisi o načinu nastanka.