Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Hemeroidi

simptomi koje ste odabrali

Svrbež ili pečenje analnog područja

Svrbež kože

Bolne otekline u području anusa

Opis bolesti

Hemoroidi su zapravo rastegnute i otečene krvne žile (koje su i inače prisutne), a nastaju kao posljedica povećanog tlaka i širenja vena u okolno tkivo. Tlak u hemoroidalnom pleksusu posljedica je prekomjernog napinjanja prilikom pražnjenja crijeva (kao posljedice zatvora), trudnoće, ili mnogobrojnih drugih razloga. Hemeroide dijelimo na vanjske i unutarnje. Infekcija hemoroida može uzrokovati ozbiljne komplikacije.

Prevencija

Osobe koje imaju neredovitu stolicu i probleme sa svakodnevnim pražnjenjem crijeva moraju posebnu pozornost posvetiti prehrani. Dijetni režim prehrane temelji se na redovitom unosu žitarica, voća i povrća .

Simptomi

Bolesnici se često žale na svrbež i pečenje u analnom području, što je posljedica izlaska sluz i dijelova stolice na kožu oko anusa. Na rublju se primjećuje iscjedak od sluzi i stolice. Zbog sluzi i stolice koja se osuši na koži dolazi do podražaja kože. Koža reagira zadebljanjem površinskog sloja. Takav zadebljani sloj nije hidriran što uzrokuje svrbež. Osobe počinju češće prati anus vodom i sapunom što još više isušuje kožu te pogoršava tegobe. Takva nadražena koža izrazito je osjetljiva na jake začine u prehrani. Nakon  konzumacije javljaju se svrbež, pečenje i nelagoda što bolesnici opisuju kao upalu, iako kod hemoroida nikad nema upalne komponente. Unutrašnji hemoroidi ne uzrokuju bolove, no kad se veoma povećaju mogu ispadati iz analnog kanala. Hemoroidi postaju bolni kad se u njima stvore ugrušci (koaguli), zbog čega se povećaju i stvaraju bolne otekline oko anusa. Bol dolazi od rastezanja kože oko anusa, a stanje se zove trombozirani hemoroidi. Nakon takvih slučajeva, kad se ugrušci razgrade ostaju vanjski hemoroidi kao kožni privjesci. Vanjske hemoroide možemo prepoznati po modrikastom, bolnom otvrdnuću veličine trešnje na ulazu u rektum. Unutarnji hemoroidi nastaju u rektalnom kanalu – iza mišića koji zatvara anus. U pravilu su manje bolni zato što sluznica ima manje receptora za bol. Uz to, uzrokuju svrbež te osjećaj žarenja i krvarenje prilikom pražnjenja crijeva.

Liječenje

Liječenje hemoroida se razlikuje ovisno o stupnju simptoma. U prvom i drugom stupnju provodi se konzervativno liječenje. Osnova liječenja je promjena prehrambenih navika, regulacija pražnjenja crijeva, analna higijena te ambulanti zahvati. U trećoj i četvrtoj fazi provodi se operativno liječenje.

Posebne napomene

Ako u stolici primijetite tragove krvi, a osobito ako je krv tamno-crvene boje, savjetujemo vam da odmah posjetite liječnika.