Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Hepatitis

simptomi koje ste odabrali

Mučnina

Umor

Povraćanje

Bolni zglobovi

Proljev

Povišena tjelesna temperatura

Malaksalost

Gubitak apetita

Bolovi u mišićima

Svrbež kože

Žutica

Tamna stolica

Opis

Skupina virusnih oboljenja jetre među koje spadaju hepatitisi A, B, C, D i E te oblik hepatitisa koji je najčešće posljedica zloporabe alkohola, lijekova ili trovanja otrovnim tvarima iz okoliša. Akutna faza bolesti traje oko dva do tri tjedna te se većina pacijenata uspije oporaviti i steći doživotni imunitet. Oko jedan posto pacijenata umire u akutnoj fazi bolesti, a kod jednog dijela se stvara i kronično oboljenje koje može za posljedicu imati cirozu jetre.

Simptomi

Treba napomenuti da često hepatitis ostane neotkriven jer simptomi nalikuju gripi. Među najčešće simptome spadaju malaksalost, bol u zglobovima i mišićima, povišena tjelesna temperatura. mučnina i povraćanje, proljev, gubitak teka i umor. Katkada se javljaju i žutica, svrbež kože te tamna stolica.

Prevencija

S obzirom da je riječ o zaraznoj bolesti preporučuju se mjere zdravstvene zaštite i osobne higijene. Kod loših sanitarnih uvjeta hranu treba kuhati, prokuhavati vodu te guliti koru s voća i povrća. Ne dijeliti žilete, škarice, rašpice, četkice za zube ili igle s nekim tko boluje od hepatitisa. Redovito prati ruke, korištene predmete, posteljinu i odjeću, posebice tijekom prva dva tjedna bolesti kad je mogućnost zaraze najveća. Postoji i mogućnost imunizacije serumskim globulinima te cjepivom protiv hepatitisa.

Liječenje

Najčešće se preporučuje mirovanje i poseban režim ishrane te prestanak konzumacije alkoholnih pića i lijekova koji dodatno opterećuju jetru. Bolničko liječenje je potrebno samo kad postoji velik rizik od komplikacija – kod trudnica, starijih osoba ili bolesnika s drugim kroničnim bolestima.

Posebne napomene

Hepatitis B je najrašireniji oblik hepatitisa. Može se prenijeti s majke na dijete pri porodu ili neposredno nakon njega. Prenosi se i spolnim putem, transfuzijom krvi ili uporabom igala među ovisnicima.