Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Herpes

simptomi koje ste odabrali

Otečenost limfnih čvorova

Povišena tjelesna temperatura

Mjehurići ispunjeni tekućinom

Crvene ranice oko ustiju

Simptomi gripe

Opis

Herpes simplex je virusna infekcija koja se u narodu često naziva „groznica“. Kategorizira se s obzirom na dio tijela na kojem se infekcija pojavi pa tako najčešće razlikujemo oralni i genitalni herpes. Herpes se može pojaviti čak i na oku što predstavlja vrlo opasno stanje koje potencijalno može dovesti i do sljepoće. Ipak, herpes simplex će se najčešće pojaviti oko usana, na desnima, nosu, obrazima ili prstima ruke. Procjenjuje se da 90 posto ljudi najmanje jednom u životu dobije herpes.

Simptomi

Herpes se manifestira kao niz mjehurića ispunjenih tekućinom ili crvenih bolnih ranica najčešće na području oko usana ili na prstima ruke. Nakon pet do sedam dana mjehurići pucaju, suše se i na njihovom mjestu se stvaraju žućkasto–smeđe kraste. Ako zahvati desni postaju natečene, osjetljive i tamnocrvene boje. Može biti praćen povišenom tjelesnom temperaturom, natečenim limfnim čvorovima i simptomima gripe.

Prevencija

Važna je prevencija zaraze od druge osobe i daljnje širenje infekcije. Rizik od infekcije herpes simplex virusom povećava ljubljenje sa osobom koja ima virusne ranice, upotreba istog posuđa, ručnika, četkice za zube ili brijaćeg pribora. Ranice izazvane herpesom se ne smiju dirati te se preporučuje redovito pranje ruku. Diranjem se infekcija može prenijeti na druge dijelove tijela, pa čak i na rožnicu oka što može biti vrlo opasno. Uporaba prezervativa smanjuje rizik prijenosa genitalnog herpesa.

Liječenje

Jednom zaražena osoba ne može se izliječiti od herpesa. Uporabom antivirusnih lijekova može se smanjiti učestalost izbijanja herpesa te širenje i trajanje infekcije.

Posebne napomene

Virusu herpesa pogoduje aminokiselina arginina. Zato je preporučljivo kloniti se oraha, čokolade i sjemenki. Poželjno je unositi hranu bogatu lizinom, poput graha, graška i kukuruza. Izbijanju herpesa također često prethodi intenzivan emocionalni stres. Zato je važno koristiti tehnike samorelaksacije te redovito vježbati s obzirom da tjelesna aktivnost pomaže imunološkom sustavu da se obrani od virusa.