Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Hipertireoza

simptomi koje ste odabrali

Umor

Znojenje

Gubitak kilograma

Razdražljivost

Nepravilan rad srca

Povećan apetit

Opis bolesti

Hipertireoza je poremećaj rada štitnjače. Označava pretjeran rad štitnjače odnosno stanje u kojem štitnjača (tiroidna žlijezda) proizvodi previše hormona tiroksina. Može nastati kao rezultat nekih autoimunih bolesti poput Basedow-Gravesova bolesti, toksičnog adenoma (dobroćudni tumor) ili tireoditisa (upala štine žlijezde).

Simptomi

Za hipertireozu karakteristični simptomi su gubitak težine, povećani apetit, ubrzan ili pak nepravilan rad srca, brzo umaranje, znojenje, razdražljivost, češća stolica te krhka kosa. Kod nekih se javlja gušavost koja označava povećanje štitnjače te se uočava kao oteklina na vratu. Dolazi i do pojave ukočenosti ili oticanje očnih mišića, rezultat čega je zureći, preplašen pogled, te zaostajanje gornje vjeđe prilikom gledanja prema dolje. Isto tako, dolazi do izbuljenih očiju.

Prevencija

Nažalost hipertireozu ne možemo prevenirati u vidu njezinog nastanka. No, moguće je obaviti samopregled kod kuće ukoliko se pronalazite u navedenim simptomima. Pregled se vrši uz pomoć ručnog ogledala tako da možete vidjeti područje ispod Adamove jabučice, mala udubina. Zatim se popije gutljaj vode te ukoliko vidimo izbočenje prilikom gutanja (paziti da se ne zamijeni s kretnjama Adamove jabučice) treba se posavjetovati s liječnikom. Ova metoda može pomoći u ranom otkrivanju nepravilnosti rada štitnjače te napredovanju poremećaja u više stadije. Isto tako osobe koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu iz preventivnih razloga dužne su obavljati redovite liječničke kontrole.

Liječenje

Liječenje će se razlikovati, ovisno o uzroku stanja i jačini simptoma. Hipertireoza se liječi antitiroidnim lijekovima i radioaktivnim jodom. Cilj je smanjenje aktivnosti žlijezde na normalnu razinu. Ostale opće mjere podrške bolesniku koji pati od hipertireoze uključuju fizički i emocionalni odmor i visokokaloričnu, hranjivu prehranu s dodatkom vitamina i kalcija. Moguć je kirurški zahvat tireoidektomija odnosno otklanjanje većeg dijela štitnjače. Taj postupak je mnogo rjeđi jer se postoji rizik od oštećenja glasnica te je potrebno doživotno uzimanje hormona štitnjače putem lijekova.