Baza bolesti

Kalkulator baze bolesti

Hipoglikemija

Simptomi

Simptomi koje ste odabrali
  • Ubrzano kucanje srca
  • Nemir
  • Znojenje
  • Drhtanje
  • Nesvjestica
  • Osjećaj slabosti
  • Pospanost
  • Zbunjenost
  • Glad
  • Vrtoglavica

Opis bolesti

Hipoglikemija doslovno znači „niski šećer u krvi“, a nastupa kada razina šećera u krvi padne ispod 3 mmol/l. Ovaj se poremećaj najčešće javlja kod osoba oboljelih od dijabetesa, a u rijetkim slučajevima može zadesiti i druge ljude. Hipoglikemija je opasna za dijabetičare tipa 2 ukoliko svoje stanje liječe određenim tabletama ili injekcijama inzulina. Čak i tada se hipoglikemija može izbjeći prelaženjem na drukčiji način prehrane. Ako se simptomi prepoznaju na vrijeme hipoglikemija se može jednostavno liječiti i bez stručne pomoći liječnika.

Simptomi

Ako iskusite hipoglikemiju, vjerojatno ćete imati neke od ovih simptoma: osjećaj slabosti, pospanost, zbunjenost, znojenje, drhtavicu, glad, uznemirenost, iritiranost i vrtoglavicu. Možete gubiti koncentraciju i problijediti. U jako teškim slučajevima osoba može izgubiti svijest, pa čak i pasti u komu. Kod dijabetičara simptomi uključuju: mučninu, glavobolju, ubrzano kucanje srca, besvjesno stanje, komu ili grčenje.

Prevencija

Razinu šećera u krvi podići će manji ali češći obroci. Konzumirajte zdravu hranu, cjelovite žitarice, fermentirane mliječne proizvode, poput sira, te nemasno meso i ribu. Izbjegavajte alkohol, kofein i duhanski dim jer oni dovode do nagle promjene razine šećera u krvi.

Liječenje

Hitna će liječnička pomoć biti potrebna dijabetičarima koji tijekom napada hipoglikemije izgube svijest. Liječnik će oboljelom dati injekciju glukoze izravno u krvotok. Konvencionalnim liječenjem hipoglikemije kod dijabetičara se nastoji regulirati razina, odnosno ravnoteža glukoze i inzulina u krvi. To je često moguće postići prilagodbom prehrane. Savjetuju se češći, ali manji obroci sastavljenih od namirnica bogatih složenim ugljikohidratima (mahunarke, tjestenina, kruh i krumpir), vlaknima (povrće) i masnoćama. Također, valja izbjegavati jednostavne šećere (slatkiši i kolači), alkohol i voćne sokove. Ako je potrebno primijeniti lijekove, liječnik će vam preporučiti streptozotocin ili diazoksid. Oni će ograničit proizvodnju inzulina i povisiti razinu glukoze u krvi.

Posebna napomena

Dijabetičarima se preporučuje da uvijek nose sa sobom iskaznicu koja ih identificira kao dijabetičare kako bi im se u slučaju nesvjestice moglo pomoći. Također nije loše pri ruci imati komadić čokolade.