Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Hipoglikemija

simptomi koje ste odabrali

Ubrzano kucanje srca

Nemir

Znojenje

Drhtanje

Nesvjestica

Osjećaj slabosti

Pospanost

Zbunjenost

Glad

Vrtoglavica

Opis bolesti

Hipoglikemija doslovno znači „niski šećer u krvi“, a nastupa kada razina šećera u krvi padne ispod 3 mmol/l. Ovaj se poremećaj najčešće javlja kod osoba oboljelih od dijabetesa, a u rijetkim slučajevima može zadesiti i druge ljude. Hipoglikemija je opasna za dijabetičare tipa 2 ukoliko svoje stanje liječe određenim tabletama ili injekcijama inzulina. Čak i tada se hipoglikemija može izbjeći prelaženjem na drukčiji način prehrane. Ako se simptomi prepoznaju na vrijeme hipoglikemija se može jednostavno liječiti i bez stručne pomoći liječnika.

Simptomi

Ako iskusite hipoglikemiju, vjerojatno ćete imati neke od ovih simptoma: osjećaj slabosti, pospanost, zbunjenost, znojenje, drhtavicu, glad, uznemirenost, iritiranost i vrtoglavicu. Možete gubiti koncentraciju i problijediti. U jako teškim slučajevima osoba može izgubiti svijest, pa čak i pasti u komu. Kod dijabetičara simptomi uključuju: mučninu, glavobolju, ubrzano kucanje srca, besvjesno stanje, komu ili grčenje.

Prevencija

Razinu šećera u krvi podići će manji ali češći obroci. Konzumirajte zdravu hranu, cjelovite žitarice, fermentirane mliječne proizvode, poput sira, te nemasno meso i ribu. Izbjegavajte alkohol, kofein i duhanski dim jer oni dovode do nagle promjene razine šećera u krvi.

Liječenje

Hitna će liječnička pomoć biti potrebna dijabetičarima koji tijekom napada hipoglikemije izgube svijest. Liječnik će oboljelom dati injekciju glukoze izravno u krvotok. Konvencionalnim liječenjem hipoglikemije kod dijabetičara se nastoji regulirati razina, odnosno ravnoteža glukoze i inzulina u krvi. To je često moguće postići prilagodbom prehrane. Savjetuju se češći, ali manji obroci sastavljenih od namirnica bogatih složenim ugljikohidratima (mahunarke, tjestenina, kruh i krumpir), vlaknima (povrće) i masnoćama. Također, valja izbjegavati jednostavne šećere (slatkiši i kolači), alkohol i voćne sokove. Ako je potrebno primijeniti lijekove, liječnik će vam preporučiti streptozotocin ili diazoksid. Oni će ograničit proizvodnju inzulina i povisiti razinu glukoze u krvi.

Posebna napomena

Dijabetičarima se preporučuje da uvijek nose sa sobom iskaznicu koja ih identificira kao dijabetičare kako bi im se u slučaju nesvjestice moglo pomoći. Također nije loše pri ruci imati komadić čokolade.