Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Hipotireoza

simptomi koje ste odabrali

Nekontrolirano povećanje tjelesne težine

Pospanost

Anemija

Opis bolesti

Hipotireoza je bolesti štitnjače koja se manifestira kroz oslabljeni rad štitnjače. U osnovi bolest je prepoznatljiva smanjenom proizvodnjom hormona štitnjače (T3 i T4). Hipotireoza je česta bolest koja se u većini slučajeva kasno otkriva. Otkrivanje oslabljenog rada štitnjače puno je teže nego otkrivanje pojačanog rada štitnjače. Oslabljeni rad štitnjače razvija vrlo sporo, godinama, pa bolesnici obično to doživljavaju kao promjene u sklopu starenja organizma.

Prevencija

U preventivne svrhe osobe u dobi između 35. i 40. godine života trebale bi jednom godišnje pregledati štitnjaču, kako bi se što ranije otkrio oslabljeni rad štitnjače i započelo liječenje.

Simptomi

Većina bolesnika sa hipotireozom žale se na pospanost, usporenost, bolesnici dobivaju na težini, remeti se metabolizam masnoća, razvije se anemija. Rad srca je usporen, a u težim slučajevima hipotireoze, može doći i do oštećenja srčanog mišića. Najteži stupanj naziva se miksedemom i zahtijeva intenzivno liječenje nadoknadom hormona. Može rezultirati mentalnim promjenama.

Liječenje

Liječenje oslabljenog rada štitnjače (hipotireoze) je iznimno uspješno i relativno jednostavno a podrazumijeva uzimanje nadomjesne terapije hormona štitnjače u obliku tableta. Kako većina bolesnika ima poteškoće sa tjelesnom težino u svrhu liječenja provode se promijene u prehrani. U cilju mršavljenja treba više puta dnevno konzumirati manje obroke. Osobito je važno da namirnice, osobito kada su povišene, i masnoće budu siromašne masnoćama. Danas na tržištu postoje brojne namirnice sa smanjenom količinom masnoća i takve treba birati. Treba izbjegavati suhomesnate proizvode, drugom mesu odstraniti masnoću, a preferirati bijelo meso. Treba smanjiti količinu tjestenine, krumpira i riže koji se koriste kao prilozi. Prednost treba dati svježem voću, svježem ili kuhanom povrću. Napitak izbora uvijek je voda. Kruh treba izbjegavati, bijeli ne koristiti. Također treba samo prigodno i u malim količinama uzimati kolače i čokoladu.

Uz odgovarajuću terapiju same bolesti te uz pridržavanje dijete,opće stanje organizma se popravlja, a također dolazi do smanjenja težine.