Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Hripavac

simptomi koje ste odabrali

Povraćanje

Crvenilo obraza

Upala gornjih dišnih puteva

Normalna ili lagano povišena temperatura

Izbuljene i suzne oči

Isplažen jezik

Obilne količine guste sluzi

Kašalj

Opis bolesti

Hripavac je akutna zarazna bolest karakterizirana isprekidanim napadajima kašlja. Spada među najteže klasične dječje bolesti pa je cijepljenje mališana obavezno. Ako se ne liječi na vrijeme, hripavac može izazvati oštećenje pluća i uzastopne upale bronha. Kod tek rođenih beba, hripavac može uzrokovati oštećenje mozga pa čak i smrt. Iako od hripavca najčešće obolijevaju vrlo mala djeca, zaraziti se mogu i odrasli. Hripavac se prenosi kapljičnim putem, uskim kontaktom bolesnika s osjetljivom zdravom osobom.

Simptomi

Bolest ima tri stadija: kataralni, paroksizmalni i rekonvalescentni. Inkubacija traje 7 - 14 dana. Kataralni stadij karakterizira upala gornjih dišnih putova, kašalj koji postaje sve intenzivniji, normalna ili lagano povišena temperatura. Kod paroksizmalnog stadija bolesnik kašlje u napadajima bez udisaja, lice mu pocrveni, oči su izbuljene, suzne, usta su otvorena, a jezik isplažen. Bolesnik može iskašljavati obilne količine guste sluzi, a učestalo je i povraćanje. Ovo razdoblje kašljanja, tijekom kojeg su bolesnici su skloni razvoju sekundarnih upala obično traje do 6 tjedana. Znak da je bolest ušla u rekonvalescentni stadij je kada u tijeku bolesti napadaji kašlja postaju sve rjeđi i blaži.

Prevencija

Najbolji način prevencije jest cijepljenje. Ono se vrši di-te-per cjepivom koje se provodi u tri doze od navršena 3 mjeseca života s razmakom od 4 - 6 tjedana. Iako je cjepivo učinkovito u 90 posto slučajeva, cijepljeno dijete gubi zaštitu pet godina nakon primanja zadnje doze. Međutim, ponovno primanje cjepiva se ne preporučuje jer može izazvati teške nuspojave. Moguće nuspojave na di-te-per cjepivo su povišena temperatura, razdražljivost i pospanost. Jedan od načina prevencije je i izolacija. Ona mora trajati 14 dana uz terapiju eritromicinom.

Liječenje

Terapija mora biti intenzivna i pravovremena, osobito kod dojenčadi kod kojih je bolest najteža. Kako bi smanjio trajanje i težinu upale, pedijatar će vašem djetetu propisati antibiotik eritromicin. Kako bi suzbili kašalj, liječnik će vam savjetovati upotrebu kodeina. Bolničko je liječenje potrebno kod teških slučajeva ili novorođenčadi. Kako bi se spriječila dehidracija potrebno je kontinuirano davanje ovlaženog kisika te prehrana na sondu.

Posebna napomena

Unos povećanih količina tekućine je obavezan kako bi se spriječila dehidracija. Dišne tegobe može pogoršati dim cigareta pa valja izbjegavati svaki doticaj s ovim proizvodom. Bolest se prenosi kihanjem, kašljanjem, spavanjem u zaraženim plahtama ili nošenjem inficirane odjeće.