Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Impetigo

simptomi koje ste odabrali

Crvenilo obraza

Mali prištići ispunjeni ljepljivom smeđom tekućinom

Opis bolesti

Impetigo je gnojna upala površinskog sloja kože, tj. epidermisa. Može ga uzrokovati jedna od jedna od dviju bakterija: streptokok grupe A ili stafilokok aureus. Iako bolest može zahvatiti bilo koji dio tijela, najčešće se pojavljuje na izloženim dijelovima kože. Bolest najčešće zahvaća djecu, a njenom nastanku pogoduje sredina s niskim higijenskim standardom. Tako se kod mališana bolest najčešće pojavljuje na licu, a naročito oko nosa i usta te na nogama i rukama.

Simptomi

Blagi oblik impetiga najčešće je uzrokovan streptokokom grupe A. Početni simptomi javljaju se u obliku malih prištića. Oni ubrzo nakon izbijanja pucaju dok iz njihove unutrašnjosti izlazi ljepljiva smeđa tekućina koja se na kraju osuši i pretvara u kraste koje prekriju sve zaražene dijelove. Prištići mogu biti posve mali ili čak veličine novčića. Impetigu je svojstveno da se pojavi u predjelu oko nosnica gdje koža postaje crvena i nadražena malim žutim krasticama. Oblik impetiga što ga izaziva stafilokok aureus, može razviti veće količine tekućine u prištićima pa se ovi i duže zadržavaju na koži, bez pucanja.

Prevencija

Najbolji način prevencije ove bolesti je besprijekorna osobna higijena. Zaraza se može prenijeti ručnikom ili sapunom koji je koristio oboljeli od impetiga kao i tjelesnim dodirom te preko posteljine. Prilikom svakog pranja koristite čisti ručnik. Iskorištene ručnike perite odvojeno od ostalog prljavog rublja.

Liječenje

Inficirane dijelove perite toplom vodom i blagim sapunom najmanje tri puta dnevno. Ovakav režim može izliječiti blaži oblik zaraze. Ako se zaraza proširila, liječnik će oboljeloj osobi preporučiti antibakterijske kupke. Njih će morati upotrebljavati i ostali članovi obitelji jer je impetigo iznimno zarazan. Kod liječenja klasičnih slučajeva impetiga od velike će koristi biti mast mupirocin za koju je potreban liječnički recept. Ako mupirocin ne postigne željeni učinak u roku 48 sati, liječnik će oboljeloj osobi propisati oralni antibiotik npr. penicilin ili eritromicin. Liječnik vam može preporučiti i injekcije penicilina koje će spriječiti razvoj teže infekcije, skratiti vrijeme liječenja i smanjiti mogućnost ponovne pojave bolesti.

Posebna napomena

Bakterije koje uzrokuju impetigo možemo pronaći u nečistim kupaonicama, pokvarenoj hrani pa čak i u našem tijelu. Bakterije napadaju dio tijela gdje je površinski sloj kože oštećen povredom ili iritacijom, diranjem područja oko nosa ili diranjem prišteva. Pojavu bolesti mogu pospješiti i tegobe s kožom poput ušiju, gnojnih čireva ili dermatitisa te gljivičnih infekcija. Zaražena djeca ga najčešće prenose češanjem s jednog dijela tijela na drugi. Zbog sličnih simptoma tj. ranica, impetigo se lako može zamijeniti sa herpesom. Međutim, impetigo se širi brže, nikada se ne pojavljuje u usnoj šupljini i rijetko se ograničava samo na jedno područje tijela.