Impotencija (Erektilna disfunkcija) - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Impotencija (Erektilna disfunkcija)

simptomi koje ste odabrali

Promjena u kvaliteti erekcije

Opis bolesti

Impotencija se još naziva i erektilna disfunkcija. Radi se o nemogućnosti muškarca da postigne i zadrži odgovarajuću erekciju penisa potrebnu za zadovoljavajući spolni užitak oba partnera. Razlikujemo dvije vrste spolne "nemoći", a to su: nedostatak erekcije i nesposobnost stvaranja kvalitetne sperme ili njezina izbacivanja iz muškog spolnog sustava. Impotencija može imati razoran učinak na samopoštovanje muškarca i njegove partnerice. Gotovo svaki odrastao muškarac ima povremene tegobe s postizanjem ili održavanjem erekcije.

Simptomi

Karakterističan simptom impotencije je promjena u kvaliteti erekcije, bilo u tvrdoći penisa, sposobnosti održanja erekcije ili oboje. Jedan od indikatora fizičke impotencije, za razliku od psihološke, je nemogućnost doživljavanja ili održanja erekcije nakon jutarnjeg buđenja. Psihološka impotencija dolazi naglo te kao reakcija na nedavni događaj. Fizička impotencija razvija se postupno, ali kontinuirano, tijekom određenog vremenskog perioda.

Prevencija

Ako je impotencija uzrokovana smanjenim dotokom krvi iz blokiranih arterija poželjno je promijeniti životne navike. To uključuje prehranu bogatu svježim voćem i povrćem, integralnim žitaricama i vlaknima te s niskim sadržajem zasićenih masti i natrija. Konzumiranje alkohola treba biti umjereno. Izuzetno je važna redovita tjelovježba, a vrlo je važno prestati pušiti. Impotenciju može spriječiti stalna spolna aktivnost jer česte erekcije stimuliraju dotok krvi u penis.

Liječenje

Prvi korak u liječenju impotencije je definiranje uzroka, a zatim nalaženje najjednostavnijeg i najmanje rizičnog rješenja. Ako je uzrok tjelesni poremećaj, različito se liječenje primjenjuje, ovisno o uzroku: lijekovi, hormoni, vakuum-terapija, injekcije lijekova koji šire krvne žile. Ponekad je potreban kirurški zahvat na krvnim žilama penisa ili ugradnja proteze penisa. Urolog vam može savjetovati liječenje vakuum-pumpicom. Ona se koristi u slučajevima kroničnih i težih oblika impotencije kod starijih muškaraca. Erekciju je moguće izazvati i injekcijom papaverina ili prostaglandina neposredno prije snošaja. Protok krvi moguće je pospješiti uzimanjem pentoksifilina ili johimbina jedan do dva sata prije snošaja. Ako je impotencija rezultat tegoba s krvnim žilama, liječnici savjetuju kirurški zahvat kojim se otvaraju dovodne arterije spolnog uda. On je uspješan u otprilike 50 posto slučajeva. Ako spomenuti načini liječenja ne dovedu do zadovoljavajućih rezultata određeni se broj muškaraca odlučuje za usatke za spolni ud. Ako je uzrok impotencije psihološki, potreban je psihološko-seksualni tretman kod psihologa, psihijatra i seksologa.

Posebna napomena

Impotenciju može izazvati povreda penisa, kralježnične moždine, prostate, mokraćnog mjehura i male zdjelice. Ona također može biti nuspojava mnogih lijekova: stimulativnih sredstava, sedativa, antidepresiva, sredstava za poticanje mokrenja, antihistaminika te lijekova koji se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka ili raka. Pojavi impotencije mogu pridonijeti i alkohol te duhan i droge poput marihuane. Psihološki problemi češće su uzrokom erektilne disfunkcije u mlađih osoba. Tu spadaju: strah od neuspjeha, osjećaj krivnje, nevjera, prijašnja prijevremena ejakulacija, nesigurnost, roditeljsko ili društveno odbacivanje te seksualno zlostavljanje u djetinjstvu.