Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Infekcije urinarnog sustava

simptomi koje ste odabrali

Povišena tjelesna temperatura

Neugodan miris mokraće

Bolovi u donjem dijelu trbuha

Opis bolesti

Infekcije urinarnog sustava mogu se podijeliti u dvije osnovne kategorije s obzirom na anatomiju: infekcije donjeg urinarnog trakta i infekcije gornjeg urinarnog trakta. Kao što im samo ime govori, infekcije donjeg urinarnog trakta zahvaćaju dijelove mokraćnog sustava bliže mokraćnom otvoru, tj. mokraćnu cijev i mokraćni mjehur. Infekcije gornjeg urinarnog sustava uobičajeno su posljedica neliječenih infekcija donjeg urinarnog sustava i proširenja upale do udaljenih organa kao što su bubrezi i prostata. Veliku većinu infekcija urinarnog sustava uzrokuju pokretni oblici crijevnih bakterija pa je najčešći uzročnik i krivac za čak 80% svih urinarnih infekcija crijevna bakterija  Escherichia coli. Pokretne crijevne bakterije mogu doslovno dopuzati od analnog do mokraćnog otvora i jednom kada nasele mokraćni otvor i mokraćnu cijev, počinju se uspinjati po mokraćnim kanalima.

Prevencija

Urinarne infekcije, suprotno uvriježenom mišljenju, nisu spolno prenosive bolesti. Riječ je o bakterijskim infekcijama urinarnog trakta. Prema stručnim saznanjima postoji povećana mogućnost infekcije koja se povezuje sa spolnim odnosom. Za sprječavanje nastanka urinarnih infekcija važno je unositi dovoljne količine vode i posebnu pažnju obratiti na higijenu. Preporučene dnevne doze vode za prevenciju nastanka urinarnih infekcija iznose 1,5 litara ili 8 čaša vode. Dobro je uzimati prehrambene proizvode od brusnica (čaj, džem, itd...), redovito se tuširati (a rjeđe kupati u kadi) i osobito obratiti pozornost na higijenu prije i poslije spolnog odnosa. Nije na odmet izbjegavajte agresivne šampone i sapune, ne dijeliti ručnike i donje rublje. Uvijek treba odabrati ugodno pamučno rublje. Izbjegavati šećer, kavu i alkohol koliko je to u najvećoj mjeri moguće.

Simptomi

Znakovi su infekcije mokraćnog mjehura učestali podražaj na mokrenje i to manjih količina urina. Mokrenje je neugodno i bolno. Bol se širi sve do pubične kosti, a upala se može razviti sve do bubrega, uz visoku temperaturu i bolove.

Liječenje

O liječenju i tijeku terapije odluku donosi liječnik. Liječenje urinarnih infekcija dugotrajno je i ne smije se provoditi bez savjeta s liječnicima. Ustrajte  na tome da vam tek prema antibiogramu odrede terapiju i propišu antibiotik. Obavezno ga uzmite u punoj dozi, bez obzira na to što simptomi prestaju za nekoliko dana. Mikroorganizmi su još uvijek prisutni u mokraći i umnožit će se ako prekinete terapiju, te ubrzo postati otporni.