Glavobolja
Mučnina
Umor
Proljev
Letargija
Zatvor
Puštanje vjetrova
Oticanje zglobova
Suhi kašalj
Svrbež kože
Grčevi u trbuhu
Otok nosne sluznice
Opis bolesti
Intolerancija na hranu ili nealergijska preosjetljivost na hranu je zakašnjela patološka reakcija na hranu, piće i aditive u hrani. Uzrokuje niz simptoma u jednom ili više organa i organskih sustava. Uslijed patološke reakcije na neke uobičajeno prisutne tvari u hrani i nedostatka specifičnih kemijskih tvari ili enzima potrebnih za probavu hrane, dolazi do reakcije. Reakcija na histamin iz hrane nije alergija na hranu, premda simptomi mogu biti isti kao da se radi o alergiji. Intolerancija na hranu može uključivati farmakološki, metabolički i toksični odgovor na hranu ili komponente hrane. Težina simptoma ovisi o količini histamina koju smo unijeli hranom u tijelo.
Prevencija
Pozitivna obiteljska anamneza veza uz probavne poteškoće razlog je više da provodite mjere prevencije. Oprez kod konzumiranja određene hrane i pića, kao što su riba, vino, sirevi, pivo, pizza, te mnogih drugih namirnica, može predstavljati neugodno iskustvo kod osoba koje pokazuju znakove intolerancije na hranu i pojedine prehrambene proizvode.
Simptomi
Simptomi intolerancije na hranu mogu se manifestirati na koži (osip, svrbež, urtikarija, angioedem, dermatitis, ekcem, psorijaza, akne). respiratornom sustavu (otok nosne sluznice, rinitis, sinusitis, nadražaj ždrijela, astma, suhi kašalj) te probavnom sustavu (grčevi u trbuhu, vrijedovi u usnoj šupljini, mučnina, vjetrovi, proljev, zatvor i sindrom iritabilnog crijeva). Simptomi mogu biti neurološki (glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica), a česti su i psihološki simptomi (gubitak motivacije, tjeskoba, letargija, depresija,umor, hiperaktivnost kod djece) kao i artritis, fibromialgija, otečeni zglobovi i pretilost.
Liječenje
Određivanjem specifičnog alergena imunoglobulina G (IgG) iz ljudskog serum definira se daljini tijek liječenja. U inicijalnoj fazi liječenja, iz prehrane je potrebno izbaciti sve namirnice za koje se utvrdilo da postoji bilo koji stupanj intolerancije. U drugoj fazi treba trajno izbjegavati namirnice s visokim stupnjem intolerancije. Promijenjena prehrana rezultira učestalim mokrenjem. Bubrezi napokon oslobođeni nepotrebnih imunokompleksa (antigen hrane – IgG antitijelo) mogu u cijelosti eliminirati višak tekućine iz organizma što ima za posljedicu smanjenje edema, ali i tjelesne mase. Bolesnik se više ne žali na nadutosti, vjetrove i težine u trbuhu nakon svakog obroka.