Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Išijas

simptomi koje ste odabrali

Bolovi u donjem dijelu leđa

Bol u potkoljenici

Bol u listu

Opis bolesti

Išijas je naziv za bol koja počinje u leđima i širi se duž noge, a prisutni su i trnjenje, slabost u mišićima ili nedostatak bilo kakvog osjećaja u nekom dijelu noge. Bol može biti nesnosna i trajati mjesecima, a često onemogućava ikakvo kretanje. Posljedica išijasa je pritisak na nervus ischiadicus, sjedalni živac na bazi kralježnice. Ovaj živac najduži je živac perifernog živčanog sustava, a proteže se od stražnjice niz nogu sve do stopala. Većina osoba koje pate od tzv. išijasa prethodno su bolovale od križobolje ili su već imale nekoliko epizoda ukočenih leđa. Upravo ukočena i bolna leđa prethode išijasu.

Simptomi

Osobe koje pate od išijasa imaju razne simptome. U prvom se redu javlja bol u donjem dijelu leđa te bol u potkoljenici, listu. Bol u listu jače je izražena nego u leđima i vrlo često je izazvana pokretima kao što su pregibanje sa ili bez rotacije. To se najčešće događa kad nešto pokušamo podići ili prilikom brisanja leđa ručnikom kad je noga podignuta na wc školjku. Bol se može javiti samo u jednoj nozi, no ona se može seliti iz jedne noge u drugu, a čak može zahvatiti obje noge. Kod jakog išijasa često je nemoguće naći olakšavajući položaj pa su i gotovo sve aktivnosti bolne. Bol se javlja kod sjedenja i ležanja kao i kod stajanja i hodanja. I dok neki osjećaju samo blagu bol u križima koja se spušta u nogu, drugi osjećaju izrazitu bol koja je najjače izražena u predjelu lista. Bol može biti oštra ili tupa, trgajuća ili žareća, povremena ili neprekidna. Kašljanje, kihanje, saginjanje ili dizanje mogu je pogoršati.

Prevencija

Ako radno vrijeme provodite sjedeći, neka vaš stolac ima čvrst leđni naslon. Sjedite ravno, oslanjajući se leđima na njega. Prilagodite visinu svog stolca tako da punim stopalom dodirujete pod, pri čemu koljena trebaju biti nešto više od bokova. Sjedite tako da vam oba stopala dodiruju tlo, umjesto da sjedite prekriženih nogu. Spavajte na tvrdom madracu, na leđima ili boku, savijenih koljena. Izbjegavajte spavanje na trbuhu. Samo tijekom akutnih napadaja spavajte s jastukom ispod ili između koljena.

Liječenje

Akutna bolna faza zahtjeva hitnu terapiju zbog težine bolova koji su u većini slučajeva nepodnošljivi. Liječnik će vam propisati sredstva za opuštanje mišića, nesteroidne protuupalne lijekove, sistemska sredstva protiv bolova, narkotike ili kortikosteroide. Po smirivanju bolova primjenjuje se fizikalna terapija. Bolesnicima se često daju i injekcije vitamina B1, B6 i B12 te mu se savjetuje spavanje na ravnoj postelji, izbjegavanje podizanje tereta pri ispravljanju, da ne radi nagle pokrete te da sam provodi odgovarajuće vježbe.

Posebna napomena

Išijasu pogoduje sjedilački način života, premalo kretanja, prekomjerna težina, premekan madrac, loše držanje, spuštena stopala te nošenje visokih potpetica. Ako vas muče akutni bolovi ne podižite ništa teže od pet kilograma. Težinu predmeta koji dižete prenosite na savijena koljena i ruke, a ne na leđa. Teške predmete ne vucite, već ih gurajte.