Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Ječmenac

simptomi koje ste odabrali

Crvenilo očiju

Osjetljivost na svjetlo

Kvržica u oku

Suzenje očiju

Gnojni sadržaj

Opis bolesti

Ječmenac je akutna i lokalizirana gnojna upala folikula trepavica ili lojnih žlijezda očnog kapka. Razlikujemo vanjski i unutarnji ječmenac. Vanjski ječmenac počinje kao prištić uz trepavicu, a zatim se pretvara u crvenu, bolnu oteklinu koja prije nego što iscuri i zacijeli, traje nekoliko dana. Osim što izaziva crvenu, bolnu oteklinu, kod unutrašnjeg ječmenca izlazak gnoja na vjeđi onemogućava njegov položaj. Takav se ječmenac može potpuno povući ili može ostati mala, tekućinom ispunjena kvržica koju je potrebno otkloniti kirurškim zahvatom. Najčešća komplikacija ječmenca je halazion. Radi se o kroničnoj upali lojnih žlijezda kapka koja najčešće predstavlja samo estetsku smetnju. Halazion može biti toliko velik da vrši pritisak na rožnicu i izaziva smetnje vida.

Simptomi

Ječmenac počinje crvenilom, osjećajem nelagode i boli u zahvaćenom području. Mjesto infekcije ubrzo postaje otečeno i formira se bolna kvržica. Otok može zahvatiti i cijeli kapak pri čemu je otežano otvaranje oka. Pritom oči često suze, osjetljive su na svjetlo i bol kod treptanja. U zreloj fazi na koži se vidi gnojni čep koji spontano iscuri što donosi trenutno olakšanje simptoma i prestanak boli.

Prevencija

Nastanak ječmenca nije moguće spriječiti u potpunosti. Međutim, valja se pridržavati nekih higijenskih mjera. Ne dotičite oči prljavim rukama. Ne koristite tuđu kozmetiku za oči. Neka vaši ručnici uvijek budu čisti i suhi. Ako se ječmenci ponavljaju, trebate svakodnevno čistiti vanjski dio očnih vjeđa pamučnim štapićem za čišćenje ušiju. Vjeđe svakodnevno prebrišite vodom u kojoj ste rastopili malo vrlo blagog dječjeg šampona. Česta primjena toplih obloga na prvi znak infekcije spriječit će daljnje zaprječivanje žlijezda u očnim vjeđama. Za oblog rabite čistu tkaninu za jednokratnu uporabu. Na taj ćete način spriječiti širenje infekcije na druge članove vaše obitelji. Nemojte rabiti zajedničke rukavice za kupanje ili ručnike.

Liječenje

Ječmenci u većini slučajeva prođu za nekoliko dana, sami od sebe ili uz jednostavne načine liječenja. Simptomi ječmenca liječe se toplim oblozima koji se prislanjaju na oboljelo oko, četiri puta dnevno po 10 do 20 minuta, nekoliko dana za redom. Kada stavljate oblog oko treba biti zatvoreno. Na taj se način može smiriti bol i upalu, a pritom i ubrzati sazrijevanje ječmenca. Ječmenac se nipošto ne smije gnječiti ili istiskivati kako bi se ubrzalo puknuće. Za liječenje se mogu koristiti antibiotske i/ili kortikosteroidne masti za oči. Ako se ječmenci često pojavljuju, liječnik može propisati antibiotičku kremu ili otopinu. Kod jačih bolova mogu se uzeti uobičajene tablete protiv bolova. Za vrijeme trajanja bolesti ne smiju se nositi kontaktne leće niti stavljati make-up na oko.

Posebna napomena

Najčešći uzročnik ječmenca su stafilokokne bakterije koje se vrlo često nalaze na koži, a možemo ih naći i u nosnicama. Bakteriju ćete prenijeti na vjeđu ako nakon dodirivanja nosa trljate oči. Odgovoran za pojavu ječmenca može biti i stres. Mogućnost ječmenca je veća kod osoba s povišenim vrijednostima masnoća u krvi.