Kalusi (zadebljanje kože) - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Kalusi (zadebljanje kože)

simptomi koje ste odabrali

Nadražena koža

Opis bolesti

U narodu se zovu  natisci ili žuljevi. Radi se o mjestima na koži koja su ograničena. Tkivo je  hiperkeratotično, obično se pojavljuju na površini kože.

Prevencija

Tijesna obuća može dovesti do pojave kalusa ili natiska. Jedna od preventivnih mjera je pravilan odabir obuće u skladu sa aktivnostima osobe. Modni trendovi  i potreba pojedinaca da budu u skladu sa modnim imperativima u velikom broju slučajeva zbog neprirodnog pritiska na pojedine dijelove stopala mogu izazvati pojavu kalusa. Zbog cipela s  visokim potpeticama prednji dio stopala može biti  vrlo bolan jer je na njemu opterećenje čitave težine tijela. Kako biste ublažili bolove i spriječili nastajanje tvrdog i bolnog zadebljanja  na tabanu,  dobro je upotrijebiti silikonske uloške za cipele ili jastučiće za sandale.

Isto tako možete potražiti  samoljepljivi uložak kojeg  odrežite ga u obliku gazišta te ga zalijepite  na prednji dio. Ako inače niste skloni pretjeranom znojenju stopala, razlog zbog kog se to događa najvjerojatnije su preuske cipele ili materijal od kog su napravljene. Uska cipela vrši pritisak na  prste na nogama koji se međusobno griju i time pojačavaju znojenje.

Isto tako, materijali koji ne dišu također uzrokuju isti problem. Guma i  umjetnu kožu treba izbjegavati. Ako ste primorani istu nositi ostavite je za hladne dane dok prirodnu kožu i platno odgovara toplim godišnjim dobima. Ukoliko nosite čarape, neka budu pamučne.

Simptomi

Kod pojave kalusa u većini slučajeva osoba nema simptoma.  U nekih pojedinaca  uslijed mehaničkog pritiska te trljanja mjesta na kojima se pojavio kalus dijelovi kože mogu biti nadraženi, zbog čega se osoba može žaliti na peckanje kože. Koža zahvaćena kalusom je uzdignuta, zadebljana i žućkaste boje sa sivkastim odsjajem.

Liječenje

U blažim slučajevima jedan od oblika samopomoći je namakanje stopala u toploj vodi koja je obogaćena morskom solju. Ručno je moguće odstraniti zadebljani dio kože pomoću specijalnih rašpica ili spužvastog kamena. U slučajevima kod kojih je zadebljanje nemoguće odstraniti savjetuje se odlazak pedikeru uz suglasnost i preporuku dermatologa o potraživanju gore navedene usluge. Kod osoba koje imaju neku od kroničnih bolesti treba zatražiti mišljenje liječnika kako bi se eliminirana povezanost sa osnovnom bolešću i novonastalim poteškoćama u vidu zadebljanja na koži.  

Posjetiti ortopeda radi provjere statike stopala i dogovora oko  nošenja uloška  za obuću jedan je od oblika prevencije i  liječenja.