Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Kandidijaza (Vaginalna gljivična infekcija)

simptomi koje ste odabrali

Bolno mokrenje

Svrbež ili pečenje genitalija

Bol pri spolnom odnosu

Opis bolesti

Candida albicans je normalan stanovnik rodnice većine žena. Kada  se ravnoteža vaginalne flore naruši, odnosno kad iz nekog razloga dođe do smanjenja broja laktobacila, gljivice na neki način  iskoriste priliku za pojačano razmnožavanje. Za vaginalnu gljivičnu infekciju ili kandidijazu (ili kandidozu) odgovorna je, u najvećem broju slučajeva, gljivica iz roda kvasnica Candida albicans (znatno manje C. glabrata i C. tropicalis te druge gljivice i kvasnice). S obzirom na učestalost javljanja, kandidijaza se može definirati  kao; akutna vulvovaginalna kandidijaza, recidivna vulvovaginalna kandidijaza i rekurentna vulvovaginalna kandidijaza Uzroci  mogu biti različiti: reinfekcija, neadekvatno liječenje, prekratko trajanje terapije, rezistentnost na protugljivično sredstvo.

Prevencija

Opća  iscrpljenosti organizma,  jaka izloženost stresu, oslabljeni imunitet, uzimanje lijekova, ne dijagnosticirana bolest ili neka kronična bolest  koju osoba ima ,samo su neki od razloga za nastanak kandidijaze. Jaka imunološka obrana organizma najefikasnija je obrana protiv kandidijaze. Mjere prevencije i svojevrsni oblik pomoć mogu pružiti određeni vitamini i dodaci prehrani. Pravilna i izbalansirana prehrana, prevencija stresa,kontrola kronične bolesti ako postoji jedan je od oblika prevencije .

Simptomi

Simptomi se razlikuju ovisno o vrsti kandidijaze.

Kod akutne vulvovaginalne kandidijaze zastupljeno je više simptoma: svrbež i žarenje spolovila, crvenilo i otečenost spolovila, otežano i bolno mokrenje, pojačan sirasti iscjedak, pojava napuklina na sluznici stidnice, bol pri spolnom odnosu.  Kod  recidivne vulvovaginalne kandidijaza mogu se javiti svi simptomi kao kod akutne vulvovaginalne kandidijaze , ili samo neki od njih različite jačine. Za  rekurentnu vulvovaginalnu kandidijazu karakteristično je da se broj simptoma smanjen, intenzitet simptoma je jači. Tu se misli na smanjenje iscjetka, a jačanje svrbeža, sluznica stidnice često je promijenjenog izgleda zbog nadraženosti i češanja.

Liječenje

Za liječenje vulvovaginalne kandidijaze koriste se lijekovi, kreme, gelovi i vaginalete s protugljivičnim djelovanjem. Liječenje partnera najčešće nije potrebno jer se gljivična infekcija rijetko prenosi spolnim putom. U slučaju da  partner ima neke od  simptoma kao što je  crvenilo, peckanje i nadraženost penisa, (balanitis) o istome obavijestite liječnika zbog uključivanja u terapiju.