Kawasaki bolest - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Kawasaki bolest

simptomi koje ste odabrali

Otečenost limfnih čvorova

Crvenilo očiju

Visoka temperatura

Tamno crveni jezik

Osip po cijelom tijelu

Crvene usne

Opis bolesti

Kawasaki bolest ili Kawasaki sindrom očituje se u upali zidova srednje velikih i malih arterija. Ovo je rijetka bolest koja se najčešće javlja kod djece mlađe od pet godina. Naziva se još i mukokutani sindrom limfnih čvorova jer zahvaća i limfne čvorove, kožu i sluznicu grla, usta i nosa. I dalje nije poznat uzrok bolesti, iako se pretpostavlja da je vjerojatno riječ o kombinaciji genetskih i okolinskih faktora kao što su preboljene virusne ili bakterijske infekcije, koje potom mogu izazivati niz imunoloških reakcija u organizmu.

Simptomi

Visoka temperatura, koja obično traje dulje od pet dana i teško se skida, osip po cijelom tijelu, jak konjunktivitis na očima, crvene oči, povećani limfni čvorovi na vratu, crvene i suhe usne i vrlo crven jezik (engl. ˝strawberry tongue˝), natečeni, crveni dlanovi i stopala, dijete je jako iritabilno. Kasnije se može javiti i ljuštenje kože- najčešće na prstima ruku i nogu, proljev, povraćanje, bolovi u trbuhu, bolovi u zglobovima.

Prevencija

Ne postoji utvrđeni način prevencije bolesti.

Liječenje

Kako bi se izbjegle komplikacije bolesti, liječenje je potrebno započeti što ranije. U početnim fazama bolesti uobičajeno je bolničko liječenje. Daju se imunoglobulini koji smanjuju rizik od razvoja koronarnih komplikacija te visoke doze acetil – salicilne kiseline.

Posebne napomene

Ako se ne liječi bolest može spontano proći, ali je mnogo veći rizik srčanih komplikacija zbog stvaranja aneurizmi u krvnim žilama. Aneurizme se javljaju u oko 25% oboljelih, i predstavljaju najopasniju komplikaciju Kawasaki bolesti. Ponekad ovakva stanja mogu imati i smrtni ishod.