Kolera - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Kolera

simptomi koje ste odabrali

Bol u trbuhu

Mučnina

Povraćanje

Proljev

Aritmija

Suhoća usta

Žeđ

Nizak krvni tlak

Opća slabost

Grčenje mišića

Opis bolesti

Kolera je zarazna bolest probavnog trakta koju uzrokuje bakterija Vibrio cholerae, a koja se najčešće prenosi preko kontaminirane vode. Ako se na vrijeme ne liječi kolera vrlo brzo može izazvati smrt, s obzirom da uzrokuje gubitak do 15 litara tekućine dnevno. U razvijanim zemljama u kojima se voda filtrira, ova je bolest praktički iskorijenjena. Međutim, i dalje je prisutna u mnogim drugim dijelovima svijeta – Africi, Meksiku, jugoistočnoj Aziji.

Simptomi

U većini slučajeva, bolest zapravo neće imati simptoma, ili će uzrokovati blagi proljev. U jednom od deset slučajeva razvit će s ozbiljniji simptomi koji uključuju opću slabost, izuzetnu žeđ, vrlo obilne, česte i vodenaste proljeve, bolove u trbuhu, mučninu i povraćanje, znakove dehidracije – suha usta, upale očne duplje, nizak krvni tlak, srčana aritmija, bolne grčeve u mišićima uzrokovane gubitkom kalcija i kalija.

Prevencija

Pri putovanjima u zemlje u kojima postoje slučajevi kolere potrebno se držati strogih higijenskih uputa- treba redovito prati ruke vodom i sapunom, treba piti isključivo flaširanu ili prokuhanu, odnosno filtriranu vodu, a takvu vodu treba koristiti i pri pranju zubi. Hrana koja se konzumira mora biti uvijek dobro kuhana, a sirovu i termički neobrađenu hranu treba izbjegavati.

Liječenje

Glavni cilj liječenja je nadoknada izgubljene tekućine- intravenskim infuzijama ili oralno otopinama glukoze i elektrolita. Prepisuju se i antibiotici s obzirom na soj bakterije o kojem se radi.

Posebne napomene

Iako je kolera praktički iskorijenjena u industrijaliziranim zemljama, rizik od zaraze postoji pri konzumaciji školjkaša koji potječu iz mora u kojima obitava bakterija uzročnik bolesti.