Kolike - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Kolike

simptomi koje ste odabrali

Naporno plakanje

Puštanje vjetrova

Stisnute šake

Nadutost

Opis bolesti

Oko dvadeset posto dojenčadi između 3. tjedna i 3. mjeseca života pati od kolika. Radi se o učestalim, iznenadnim periodima bolova tijekom kojih dijete neutješno plače. Periodi suza i plača traju satima, a iscrpljujući su i za dijete i za roditelje. Grčevi se mogu javiti svaki dan ili najmanje tri dana u tjednu. Sama tegoba je bezazlena i obično nestane do djetetova navršenog četvrtog mjeseca. Način prehrane ne utječe na pojavu kolika.

Simptomi

Simptomi se obično javljaju u kasnim poslijepodnevnim satima. Dijete počinje plakati, postaje nemirno, lice mu se naizmjence crveni i blijedi od napora izazvanog plakanjem. Napadaji plača katkad počinju ili završavaju pražnjenjem crijeva ili puštanjem vjetrova. Šake su stisnute, a noge savijene u koljenima dijete privlači prema trbuhu koji je napet i djeluje napuhnut. Ovakvi bolni grčevi uz bolne grimase na licu dojenčeta javljaju se iznenada za vrijeme hranjenja  ili nakon obroka.

Prevencija

Primjenom pravilne tehnike hranjenja moguće je spriječiti gutanje veće količine zraka. Ako je dijete na prsima, treba provjeriti je li dobro prihvatilo dojku kako bi sisalo pravilno i progutalo što manje zraka. Ako se dijete umori tijekom sisanja, dobro ga je odmaknuti od prsa i staviti u uspravan položaj kako bi podrignulo prije nego prione na sisanje druge dojke. Ako dijete hranite na bočicu, treba paziti da se bočica drži nagnuta tako da je duda uvijek puna mlijeka. Držanje djeteta u uspravnom položaju omogućuje mu da podrigne i izbaci zrak prije polaganja u krevetić. Za prevenciju kolika savjetuje se i savijanje djetetovih nogu u koljenima i približavanje trbuhu ritmičkim pokretima dok dijete leži na krevetiću ili stoliću za prematanje.

Liječenje

Lijek za kolike ne postoji. Ako sumnjate da vaše dijete ima kolike, obratite se svom pedijatru.

Nakon isključivanja mogućih medicinskih uzroka dugotrajnog plača, za početak je važno osigurati optimalne uvjete njege, hranjenja i spavanja za dojenče. Posebna se pozornost posvećuje tehnici hranjenja kako bi dijete progutalo što manje zraka, a, ako ga je progutalo, da ga što prije izbaci. Majkama se savjetuje da nakon dojenja drže dijete u naručju, ali ne u sjedećem položaju, nego šetanjem po kući. Ponekad već samo ljuljanje smiri dojenče.

Posebna napomena

Ne stavljajte dijete na prsa dok traju kolike: u jednom trenutku to ga može smiriti, ali nakon toga stanje se može pogoršati. Dajte mu češće manje količine hrane. Da biste spriječili gutanje zraka, dijete hranite polako. Ako dojite, nastojte isključiti iz svoje prehrane kravlje mlijeko, pića s kofeinom te brokulu i drugo povrće iz porodice kupusa, koji svi pospješuju stvaranje plinova. Ako ne dojite, probajte mu u bočici dati adaptirano mlijeko bez kravljeg mlijeka.