Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Kolorektalni karcinom (rak debelog crijeva)

Opis bolesti

Rak debelog crijeva javlja  se kao posljedica djelovanja  nasljednih faktora i faktora sredine, načina ishrane i stila života. Prema saznanjima može se javiti u svim dobnim skupinama. Najčešće je zastupljen u dobi od 50 -70 godina. U pojedinim slučajevima bolest se dugo razvija bez vidljivih poteškoća. Kada se znaci  bolesti pojave, bolest je već uznapredovala. Karcinom se može proširiti u okolne organe ili putem krvi na udaljena mjesta. Tako širenje prema mokraćnom mjehuru može izazvati njegovu upalu, a može se proširiti i prema želucu ako je smješten u poprečnom dijelu debelog crijeva, ili prema tankom crijevu. Ako karcinom zahvati potrbušnicu, može nastati ascites, odnosno nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini. Najčešće udaljeno širenje karcinoma je u jetru i pluća. U početku nema simptoma i znakova bolesti jetre, ali poslije se pojavljuje bol pod desnim rebrenim lukom i žutica.

Prevencija

Preventivne mjere usmjerene su na rano otkrivanje raka debelog crijeva kroz redovite preventivne preglede. Kolonoskopija je najpouzdanija metoda izbora kako bi se na vrijeme i s visokom pouzdanošću pravovremeno otkrile promijene i ujedno prevenirao daljine napredovanje bolesti. Zdrava i izbalansirana prehrana nedvojbeno je oblik prevencije. Najnovija saznanja ukazuju na esencijalnu ulogu vitamina D koji smanjuje rizik od raka debelog crijeva za čak 33%. Moguća je i genetska sklonost nastanka karcinoma debelog crijeva kad se pojavljuje u više generacija jedne obitelji, i to obično u dobi prije 40. godine, najčešće u desnom dijelu debelog crijeva. Osobe koje boluju od neke bolesti crijeva također u svrhu prevencije dužne su odlaziti na redovne liječničke preglede. Osobe s dijagnosticiranim polipima na debelom crijevu trebaju uz konzultaciju s liječnikom provesti mjere prevencije koje u pojedinim slučajevima iziskuju i operativno odstranjenje polipa u cilju pravovremene prevencije. Testovi stolice na nevidljiva krvarenja dio su preventivnih aktivnosti kojima se može spriječiti pojava  raka debelog crijeva.

Simptomi

Najčešći simptomi raka debelog crijeva je  krvarenje iz debelog crijeva, koje se pojavljuje zajedno sa stolicom. Pojavljuju se i lažni porivi za pražnjenje ili osjećaj da se crijevo nije posve ispraznilo. Promjene u pražnjenju crijeva, bolovi u trbuhu, slabokrvnost i nagli gubitak tjelesne težine najučestaliji su simptomi.  

Liječenje

Što je karcinom otkriven u ranijoj fazi, to je izlječenje bolje. Kirurško otklanjanje zahvaćenog dijela crijeva jedini je oblik liječenja. Ishod kirurškog zahvata ovisi o mnogo faktora ,kronološka dob bolesnika,opće fizičko stanje, lokalizacija karcinoma i faza u kojoj je otkriven karcinom definiraju krajnji ishod i prognozu liječenja.