Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Konjuktivitis

simptomi koje ste odabrali

Otečenost limfnih čvorova

Crvenilo očiju

Svrbež ili pečenje oka

Ljepljivi iscjedak iz oka

Suzenje očiju

Opis bolesti

Konjuktivitis ili upala očne spojnice vrlo je česta očna bolest. Očna je spojnica prozirna i glatka sluznica kojom je obložena očna jabučica i kapak. Ona se iz raznih razloga može upaliti. Obzirom na težinu, upala varira od blagog oblika sa suzenjem do jake upale koja uzrokuje oštećenje i odumiranje tkiva. Najčešći uzrok konjuktivitisa su razni vanjski čimbenici koji nadražuju oči. Oni mogu biti bakterijski, virusni, alergijski, fizikalni (toplina, propuh), kemijski (kiseline, lužine). lako konjunktivitis može biti jako zarazan, ako ga se otkrije i liječi na vrijeme nije ozbiljan i neće utjecati na vid.

Simptomi

Bakterijski konjunktivitis karakteriziraju oči koje peku i svrbe. Prisutan je i jak iscjedak ljepljive sluzi. Virusni je konjuktivitis lako prepoznati po natečenom limfnom čvoru, obilnim suzama i blagim iscjetkom sluzi iz jednog oka. Alergijski je konjuktivitis specifičan po crvenilu, jakom svrbežu i suznim očima.

Prevencija

Važno je na vrijeme poduzeti odgovarajuće preventivne mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze na drugo oko. Obavezno je često i dobro pranje ruku. Zabranjeno je diranje zaraženog oka. Upotrebljavajte posebnu jastučnicu, ručnik i maramicu i nemojte ih dijelite s ostalim članovima obitelji. Perite ih iza svake upotrebe. Zabranjeno je upotrebljavanje tuđe preparativne i dekorativne kozmetike. Ako je vaše dijete zaraženo konjuktivitisom, nemojte ga puštati u školu nekoliko dana. Na taj se način može izbjeći šira zaraza.

Liječenje

Liječenje konjuktivitisa uzrokovanog prehladom ili alergijom sastoji se od čišćenja očiju i sprečavanja širenja oboljenja. Ako je u pitanju neki drugi oblik konjunktivitisa poželjno je potražiti liječničku pomoć. Bakterijski se konjunktivitis liječi antibiotskim mastima ili kapima za oči, a na alergijski će konjunktivitis povoljno djelovati antihistaminske ili steroidne kapi za oči.

Posebna napomena

Upalu spojnice može izazvati stres, naprezanje oka ili nedovoljne količine hranjivih tvari. Konjuktivitis kod djece često je rezultat prehlade ili upale grla. Akutni oblik inkluzijskog konjunktivitisa koji se javlja kod novorođenčadi naziva se ophthalmia neonatorum. Potrebno je hitno liječenje kako ne bi oštetio oko ili izazvao sljepoću.