Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Kožna gangrena

simptomi koje ste odabrali

Suha koža

Crna koža

Opis bolesti

Gangrena je odumrlost tkiva, koja je obično povezana s gubitkom opskrbe krvlju u zahvaćenom području, nakon čega dolazi do prodora bakterija koje  inficiraju ranu.

Poznata je tzv. vlažna gangrena, suha gangrena i plinska gangrena. Vlažnu gangrenu, uzrokuje određeni soj  bakterija koje se ne samo brzo šire nego i stvaraju plin (koji miriše na trulež) u zahvaćenim tkivima. Poznato je da  mikroorganizmi, koji žive bez kisika, razmnožavaju se velikom brzinom. Stoga je vlažna gangrena obično posljedica velike ozljede (rane) koja nije adekvatno obrađena. Suha gangrena razvija se na krajnjim dijelovima udova zbog nedostatka ishrane u tkivu. Jedna od rizičnih kategorija su stariji pacijenti oboljeli od ateroskleroze. Plinska gangrena se širi veoma brzo jer plin  koji stvaraju bakterije prodire u zdravo tkivo te se infekcija se širi brzo. Gangrena može zahvatiti bilo koji dio organizma a najčešće su to donji ekstremiteti, nos, pluća i crijeva.

Prevencija

Osobe sa bolestima krvožilnog sustava,dijabetičari i pojedinci skloni promjenama na koži zasigurno trebaju u svrhu prevencije biti pod stalnim liječničkim nadzorom. Osobe sklone infekciji kože trebaju provoditi stalne mjere njega kože, redoviti odlasci pedikeru nužno su potrebni.

Simptomi

Suha gangrena napreduje sporo, pogođeno tkivo izgleda suho, poprima crnu boju. Tkivo koje odumire stvara bolove. Kad odumre, gubi se osjet u zahvaćenom području i. U blagim slučajevima crno područje je okruženo crvenilom i otokom, a iz gangrenoznog područja cijedi se rijetki gnoj. Osjeća se i neugodan  miris . U težim slučajevima temperatura je povišena, a u mrtvom tkivu se mogu pojaviti plinski mjehurići, pa koža i mišići pucketaju kad ih pritisnete prstom.

Liječenje

Sva područja zahvaćena vlažnom gangrenom moraju se odstraniti kirurškim putem. Jedna od noviji  metoda kojom se sprečava daljnje širenje teške vlažne gangrene je terapija hiperbaričnim kisikom (liječenje kisikom pod povišenim tlakom). Bez pravovremene terapije gangrena može brzo biti smrtonosna.

Posebne napomene

Ako primijetite promijene na koži uz promijene okolnog tkiva  rane odmah se obratite liječniku. Navedene mjere opreza izričito se odnose na dijabetičke bolesnike.