Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Kratkovidnost (Miopija)

simptomi koje ste odabrali

Zamućenje vida

Opis bolesti

Riječ miopija (lat. Myopia) znači kratak vid i mišja rupica, a glagol myein - sklopiti oči. Kratkovidnost je refrakcijska anomalija (pogreška oka) zbog koje se zrake svjetlosti fokusiraju ispred mrežnice, stoga na mrežnici stvaraju nejasnu sliku promatranog predmeta.
Može se zaključiti da  kratkovidne osobe bolje vide predmete koji se nalaze u blizini, a promatrane predmete u daljini vide slabije i mutnije. Prema veličini dioptrije, kratkovidost se može podijeliti na malu : do -3 dpt (dioptrije), srednju: od -3.25 do -8 dpt, veliku od -8.25 pa naviše. Školska kratkovidost  javlja se obično  u dobi od 6-15 godina, ne prelazi -8 dpt i nema komplikacija na oku. Korelira se najslabijim staklima koja daju dobar centralni vid. Dioptrija  koja se povećava i  naglo povećava može upućivati na  pojavu degenerativnih promjena na oku.  Tri su uzroka koja mogu da budu u osnovi kratkovidosti. Promjene na rožnjači, promjene na leći  i dužina očne jabučice. Dužina očne jabučice također  je važna za fokusiranje. Ako je oko predugačko, fokus pada ispred mrežnice  i nastaje kratkovidost. Obrnut je slučaj kod dalekovidnosti. Prejaka korekcija može dovesti do prelaska u dalekovidnost. Češće se javlja kod osoba  u čijoj obiteljskoj anamnezi nalazimo kratkovidnost, no to ne znači da će dijete kratkovidnih roditelja automatski biti kratkovidno.

Prevencija

Obitelji koje u anamnezi imaju pojavnost kratkovidnosti najmanje jednom godišnje trebali bi izvršiti kontrolu vida. Važno je konzumirati  prehranu  bogatu vitaminima i boraviti na svežem zraku.

Simptomi

Osobe sa miopijom žale se  na zamagljen vid na daljinu. Osoba ima potrebu škiljiti i stiskati kapke kako bi bolje vidjeli u daljinu. Često se žale na glavobolju koja može biti posljedica kratkovidnosti.

Liječenje

Oftalmolozi ispravljaju miopiju na način da ordiniraju nošenje korektivnih  ili kontaktnih leća, u novije vrijeme sve se više preporučuje laserske korekcije . Osobe s dioptrijom većom od -6 imaju veći rizik od nastanka povišenog očnog tlaka  (glaukom) i odljepljivanja mrežnice , stoga  je potrebna redovna kontrola svake godine.