Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Kronične bolesti

simptomi koje ste odabrali

Osjećaj zimice

Visoka temperatura

Mršavljenje

Koštana trauma

Poremećaj mokraćnog mjehura

Opis bolesti

Kronična bol je neugodno osjetilno i emocionalno iskustvo povezano s ozljedom ili potencijalnim oštećenjem tkiva koje traje duže od očekivanog trajanja cijeljenja. Kronična bol traje unatoč činjenici da je ozljeda zacijelila. Bolni signali su prisutni još nekoliko tjedana, mjeseci ili godina. Neadekvatno liječena akutna bol može dovesti do razvoja kronične boli i to zbog zamršenih procesa u centralnom nervnom sustavu koji utječu na cjelokupnu percepciju boli. Veliki broj bolesnika s kroničnom boli s vremenom razvija kronični bolni sindrom čije liječenje zahtijeva i psihološke/psihijatrijske intervencije.

Simptomi

Simptomi kroničnih bolova vezani su uz pojedine tjelesne sustave. Zajedničko je obilježje da se pogoršavaju tijekom noći ili u položaju na leđima, uz prisutnost visoke temperature i zimice. Jedan od simptoma kronične boli može biti gubitak težine, prisutnost bakterijske infekcije, zloćudna bolest (karcinom) u prošlosti, moguća veća ili manja koštana trauma (posebno kod starijih osoba osteoporozom), poremećaj mokraćnog mjehura ili bol uvjetovan neurološkim deficitom.

Prevencija

Kod kroničnih bolesnika bol je često popratno stanje. Kako bi bol umanjili, uz upute zdravstvenih djelatnika, dobro je svakodnevno provoditi fizičku i mentalnu relaksaciju, pravilno disati i dnevno provesti minimalno 15 minuta u hodu.

Liječenje

Liječenje boli se može definirati kao procjena pojedinih komponenti boli (tjelesne, psihičke, socijalne, duhovne). Liječnik će inicijalno provesti detaljan intervju s bolesnikom kojim će pokušati prepoznati doživljaj boli. Pojedini liječnici će tražiti od bolesnika da vode dnevnik boli. Brojne skale i samoocjenski instrumenti detaljno mogu pomoći u razlikovanju senzorne i afektivne komponente boli. Također je jedan od parametara analiza ponašanja bolesnika s boli, njegovih odnosa s drugima, životni stil, itd. Zbog navedenog, nužno je u proces liječenja uključiti članove multidisciplinarnih timova za liječenje boli, koji u svom radu u većini slučajeva primjenjuju psihofarmakološke i psihoterapijske intervencije.

Posebna napomena

Nemojte trpjeti kroničnu bol jer, s vremenom, može dovesti do niza psihosocijalnih posljedica i smanjivanja kvalitete života.