Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Krvarenje

simptomi koje ste odabrali

Krvarenje iz rektuma

Krvarenje iz nosa

Krvarenje iz genitalija

Krvarenje iz usta

Krvarenje iz mokraćovida

Opis bolesti

Krvarenje se manifestira kao istjecanje, odnosno gubitak krvi iz krvne žile uslijed povrede ili patološkog procesa. Zdrava osoba može podnijeti gubitak od oko deset do 15 posto ukupnog volumena krvi bez ozbiljnijih medicinskih posljedica. Neki lijekovi, poput aspirina, utječu na trombocite (krvne stanice koje imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi) te tako povećavaju rizik od krvarenja. Postoje i određeni poremećaji koji se povezuju s krvarenjem. Među njima je najpoznatija hemofilija – genetski nasljedna bolest koja se očituje u nedostatku određenih prirodnih faktora zgrušavanja krvi.

Simptomi

Krvarenje može biti vanjsko, pri čemu osoba krvari iz otvora na tijelu – usta, nosa, uha, genitalija, rektuma, mokraćovoda ili ozljeda na koži. Pri unutarnjem krvarenju, krv istječe iz krvnih žila unutar tijela.

Prevencija

Prevencija unutarnjih krvarenja odnosi se prvenstveno na prevenciju srčanog i moždanog udara usvajanjem zdravih životnih navika, pravilnom prehranom te kontrolom krvnog tlaka, šećera i kolesterola u krvi. Pri tjelesnim aktivnostima je važan oprez kako bi se smanjio rizik ozljede i krvarenja. Osobe koje uzimaju lijekove koji povećavaju rizik od krvarenja, trebaju posebice izbjegavati ozljede te redovito obavljati krvne pretrage.

Liječenje

Kod zaustavljanja krvarenja vrlo je važno najprije utvrditi njegov izvor. Kod vanjskog krvarenja potrebno je poleći osobu kako bi se smanjio rizik od gubitka svijesti. Ranu treba očistiti od stranih tijela, međutim veće predmete iz rane ne treba vaditi jer to može dodatno pojačati krvarenje. Ranu je potrebno zatvoriti čistom gazom i flasterom, a u nedostatku spomenutog moguće se poslužiti i dijelovima odjeće ili pritiskom na ranu. Ako je krvarenje vrlo obilno ili izazvano medicinskim stanjem potrebna je hitna medicinska pomoć.

Posebne napomene

Nezaustavljivo krvarenje iz nosa ili desni, rane koje teško zarastaju, grimizne mrlje na koži ili lako nastajanje podljeva mogu biti simptomi i ozbiljnih bolesti kao što je akutna limfocitna leukemija.